Nufilmuotas Marso kolonijos vidus: čia metus gyvens žmonės (Foto, Video)  ()

Raudonas smėlis, ankštos kajutės – taip nuo šių metų birželio mėnesio atrodys keturių savanorių, apsigyvensiančių „Mars Dune Alpha“, kasdienybė. Čia jie praleis metus laiko – ir imituos žmonių gyvenimą Marse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši 3D spausdintuvu atspausdinta struktūra, žinoma kaip „Mars Dune Alpha“, imituos tikrovišką Marso buveinę, kuri padės vykdyti ilgalaikes kosminių misijų perspektyvas. Kaip rašo NASA, gyvenimas „Mars Dune Alpha“ primins būsimoje Marso paviršiaus buveinėje gyvenančių žmonių patirtį.

Prie NASA Džonsono kosmoso centro Hjustone 3D spausdintuvu atspausdintos gyvenvietės išplanavimas buvo sukurtas taip, kad būtų atskiros gyvenamosios ir darbo zonos.

Mokslininkai sako darantys viską, kad ši simuliacija būtų kuo tikroviškesnė ir leistų sužinoti, kokį poveikį žmogaus sveikatai daro metai izoliacijoje su ribotais ištekliais.

158 kvadratinių metrų ploto zonoje yra keturios privačios įgulos patalpos, specialios darbo vietos, medicinos stotis, bendros poilsio zonos, valgykla ir maisto auginimo stotys.

 

Įrengti ir du vonios kambariai bei sporto salė. Šliuzas veda į „lauko“ Marso aplinkos rekonstrukciją, nors ji vis dar yra angare, kuriame įrengta buveinė.

Ant raudonu smėliu padengtų grindų išmėtyti keli įrenginiai, kuriais tikriausiai naudotųsi astronautai, įskaitant meteorologinę stotį, plytų gamybos mašiną ir nedidelį šiltnamį, rašo „The Guardian“.

Keturi įgulos nariai gyvens nedideliame būste, kuris buvo sukonstruotas naudojant didžiulį 3D spausdintuvą. Šiuo būdu planuojama pastatus statyti ir Marso paviršiuje iš ten esančio grunto.

 

„Tai tikrai ekstremalios aplinkybės“, – sakė daktarė Suzanne Bell, vadovaujanti NASA Džonsono kosmoso centro Elgesio sveikatos ir veiklos laboratorijai, – „Asmenys gyvens ir dirbs kartu daugiau nei vienerius metus. Jie turės ne tik gerai sugyventi, bet ir gerai dirbti kartu.“

NASA teigia, kad tikisi nusiųsti žmones į Raudonąją planetą jau 2030-aisiais. Pirmoji misija galėtų būti devynių mėnesių kelionė į vieną pusę, o prieš pradedant ilgą kelionę namo, astronautai paviršiuje galėtų praleisti dvejus su puse metų.

Pasirengimas šiai kelionei jau vyksta pagal agentūros programą „Artemis“. Pagal programą „Artemis“ pirmą kartą nuo 1972 m. į Mėnulį siunčiami astronautai. Vykdydama „Artemis“ misijas, NASA taip pat Mėnulio orbitoje įrengs kosminę stotį „Gateway“, kuri bus stotelė į Marsą vykstančioms misijoms.

 

Nukeliauti į Mėnulį reiškia nukeliauti į Marsą, o nukeliauti į Marsą reiškia išbandyti įgulos fizinę ir elgesio sveikatą izoliacijoje.

Ši misija nėra pirmasis bandymas atlikti ilgalaikius bandomuosius skrydžius prieš siunčiant žmones į kosmosą. 2015 m. astronautas Scottas Kelly ir kosmonautas Michailas Kornienko metus praleido Tarptautinėje kosminėje stotyje.

O 2021 m. mokslininkė Inga Popovaitė dviem savaitėms buvo apsigyvenusi Marso dykumų tyrimų stotyje (angl. Mars Desert Research Station, MDRS).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai ()

Susijusios žymos: