Kaip Webbo teleskopas, tik ant baliono: neįprasta observatorija atsiuntė pirmąsias kvapą gniaužiančias nuotraukas (Foto)  ()

Prie didžiulio baliono pritvirtintas teleskopas gali daryti tokias pačias nuotraukas kaip ir Hablo ir Webbo teleskopai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš savaitę mokslininkai aukštai į Žemės atmosferą nusiuntė naują teleskopą, kad ištirtų kosmosą ir ypač paslaptingą tamsiąją medžiagą.

Naujoji „SuperBIT“ observatorija pritvirtinta prie didžiulio futbolo stadiono dydžio baliono ir yra beveik 33 km aukštyje virš planetos paviršiaus.

Praėjus kelioms dienoms po paleidimo, naujasis teleskopas atsiuntė gražius Tarantulo ūko ir Antenų galaktikų vaizdus, ​​kurie savo kokybe nenusileidžia tokių kosminių teleskopų kaip Hablo ir Webbo vaizdams, rašo „Daily Mail“.

Didžiosios Britanijos Durhamo universiteto, Kanados Toronto universiteto ir JAV Prinstono universiteto mokslininkai suvienijo jėgas, kad sukurtų visiškai naują observatoriją, skirtą giliosios erdvės tyrimams. Šio teleskopo ypatybė yra ta, kad jis pritvirtintas prie didžiulio baliono, užpildyto heliu, ir turi platesnį matymo lauką nei Hablo teleskopas.

NASA taip pat pritaria naujos plėtros autoriams, nes helis kainuoja daug pigiau nei raketų kuras, o norint paleisti tokią observatoriją nereikia naudoti nešančiųjų raketų.

 

Teleskopas „SuperBIT“ buvo paleistas balionu į kosmosą 2023 metų balandžio 16 dieną iš Wanaka oro uosto Naujojoje Zelandijoje. Pasak mokslininkų, pagrindinis jo mokslinės misijos, kuri truks 100 dienų, tikslas – ištirti paslaptingos tamsiosios materijos savybes, taip pat sudaryti jos paplitimo žemėlapius. Visų pirma, observatorija bandys nustatyti tamsiąją materiją, tirdama, kaip ji iškraipo erdvę aplink  galaktikų spiečius.

 

Kosminiams tyrimams atlikti observatorija buvo išsiųsta į beveik 33 km aukštį, kur jau galima atlikti astronominius stebėjimus. Naujoji observatorija gali fotografuoti erdvę matomoje ir beveik ultravioletinėje šviesoje.

Praėjus kelioms dienoms po paleidimo, „SuperBIT“ teleskopas atsiuntė pirmuosius giliosios erdvės vaizdus, ​​​​ kurie savo kokybe nenusileidžia tokių kosminių teleskopų kaip Hablo ir Webbo vaizdams. Tai nuostabūs tokių kosminių objektų, kaip Tarantulo ūkas ir Antenų galaktikos, vaizdai.

 

Antenų galaktikos yra didelių spiralinių galaktikų, vadinamų NGC 4038 ir NGC 4039, pora, kurios šiuo metu susilieja į vieną didžiulę galaktiką. Ši pora yra už 60 milijonų šviesmečių Varno žvaigždyne, tačiau jų konvergencija prasidėjo prieš kelis šimtus milijonų metų. Taigi Antenų galaktikos yra vieni iš jauniausių astronomams žinomų tokių susiliejančių objektų.

 

Kalbant apie Tarantulo ūką, jis susideda iš dujinio vandenilio ir čia vyksta greitas naujų žvaigždžių formavimosi procesas. Šis ūkas yra palydovinėje Paukščių Tako galaktikoje, vadinamoje Didžiuoju Magelano debesiu, 161 000 šviesmečių atstumu nuo mūsų.

Beje, šis ūkas anksčiau buvo fotografuotas Hablo kosminiu teleskopu ir Webbo teleskopu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()