Žemės viduje galima rasti pakitusios gravitacijos įrodymų: ką rado mokslininkai  ()

Naujas tyrimas parodo, kad gali egzistuoti kitokie gravitacijos modeliai nei aprašytieji Einšteino reliatyvumo teorijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Grupė mokslininkų pristatė naują tyrimą, kuriame teigia, kad įmanoma patikrinti modifikuotos gravitacijos, kuri skiriasi nuo aprašytos Einšteino reliatyvumo teorijos, egzistavimą Žemėje. Tam reikia panaudoti seisminius planetos judesius, rašo „ScienceAlert“.

Iki šiol mokslininkai iki galo nesuprato iš ko susideda 95% visatos. Visų pirma, kalbama apie tokius paslaptingus reiškinius kaip tamsioji medžiaga ir tamsioji energija.

Manoma, kad visatoje daugiausia yra tamsiosios materijos ir tik apie 15% materijos yra įprasta. Astronomai apskaičiavo, kad kiekvienoje galaktikoje yra apie 80% tamsiosios medžiagos, kuri žvaigždes laiko kartu. Kita vertus, tamsioji energija yra energija, kuri užpildo visą erdvėlaikį ir jos dėka mūsų visata sparčiai plečiasi.

 

Prielaida, kad tamsioji medžiaga ir tamsioji energija yra fiziniai objektai, grindžiama mūsų supratimu apie gravitacijos prigimtį. Šiuo metu geriausias gravitacijos, kaip paties erdvės-laiko iškraipymo apraiškos, apibūdinimas yra Einšteino bendroji reliatyvumo teorija.

Kartu mokslininkai įtaria, jog ši teorija neaprašo visų visatoje vykstančių procesų. Pavyzdžiui, ši teorija neveikia juodųjų skylių viduje ir negali tiksliai apibūdinti procesų ankstyvajame kosmoso istorijos etape. Pasirodo, mokslininkai vis dar nesuvokia gravitacijos prigimties.

 

Todėl per daugelį dešimtmečių atsirado įvairios modifikuotos gravitacijos teorijos, kurios skiriasi nuo gravitacinės, aprašytos Einšteino reliatyvumo teorijoje. Šie modeliai siūlo įvairius pradinio gravitacijos aprašymo išplėtimus ir patobulinimus.

Tačiau šios teorijos turi savo sunkumų. Nors bendrasis reliatyvumas jau buvo išbandytas įvairiais aspektais, vis dar sunku sukurti teoriją, kuri pakankamai skirtųsi nuo įprastos bendrosios reliatyvumo teorijos ir galėtų paaiškinti tamsiosios materijos ir tamsiosios energijos nebuvimą, bet tuo pat metu atitiktų visus žinomus dalykus.

 

Mokslininkai išsiaiškino, kad pakitusios gravitacijos sąlygomis seisminės bangos per mūsų planetą sklinda skirtingu greičiu ir skirtingais būdais. Tyrėjai mano, kad žinios apie Žemės masę ir inercijos momentą bei esami seisminiai duomenys gali būti panaudoti pakitusios gravitacijos egzistavimui patikrinti.

Kol kas modeliai nesiūlo nukrypimų nuo bendrosios reliatyvumo teorijos, tačiau kuo daugiau bus rasta būdų, kaip patikrinti pakitusios gravitacijos teorijas, tuo geriau, mano mokslininkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()