Netoli Žemės įvyko didelio masto kosminis sprogimas: jis matomas net per įprastą teleskopą (Foto)  ()

Mokslininkų teigimu, tai artimiausia mums supernova per pastaruosius 9 metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Milžiniška žvaigždė sprogo didžiuliu kosminiu sprogimu, žinomu kaip supernova, galaktikoje, esančioje gana arti mūsų. Astronomų teigimu, tai arčiausiai Žemės esanti supernova per pastaruosius 9 metus. O šį sprogimą galima pamatyti naudojant įprastus teleskopus, rašo „IFLScience“.

Jei turite teleskopą arba žinote ką nors, kas  turi, dabar pats laikas atkreipti jūsų dėmesį į Vėjo malūnėlio galaktiką arba Mesjė 101. Nedažnai pasitaiko, kad turite galimybę pamatyti didžiulės žvaigždės supernovą. Tačiau dabar yra tokia galimybė: bent jau šis šviesos blyksnis, prilygstantis 1 milijardo Saulės šviesos kiekiui, bus matomas keletą mėnesių.

Grupė astronomų, naudodama Kanarų salose esantį teleskopą, sugebėjo patvirtinti supernovos sprogimo faktą, kuri buvo pavadinta SN 2023ixf. Šis sprogimas įvyko Mesjė 101 galaktikoje, esančioje už 21 milijono šviesmečių, ir ši galaktika ypač mėgstama tiek astronomų, tiek astrofotografų. Faktas yra tas, kad tai yra beveik tobula spiralinė galaktika, kuri yra atisukusi „veidu“ į Žemę, todėl joje galima išsamiai pamatyti daugelį jos struktūrinių elementų.

 

Ši galaktika, nors ir panaši į Paukščių Taką, turi apie 2–10 kartų daugiau žvaigždžių. Ir joje, skirtingai nei mūsų galaktikoje, aktyviau atsiranda naujų žvaigždžių. Mokslininkai mano, kad tai gali būti dėl stiprios sąveikos su mažesnėmis kompanioninėmis galaktikomis.

Prieš šį atradimą astronomai žinojo, kad Mesjė 101 galaktikoje buvo užfiksuoti keturi supernovos sprogimai, pavadinti pagal jų atradimo metus: SN 1909A, SN 1951H, SN 1970G ir SN 2011fe. Kita šios galaktikos supernova, pavadinta SN 2023ixf, yra II tipo supernova.

Vis dar labai mažai informacijos apie patį sprogimą, nors Hablo kosminis teleskopas jau keletą metų stebėjo didžiulę žvaigždę, kuri ruošėsi sprogti. Astronomai išsiaiškino, kad sprogusi didžiulė žvaigždė pradėjo keisti savo ryškumą prieš 20 metų, o tai rodė neišvengiamą jos mirtį.

 

Mokslininkai pasiūlė, kad astrofotografai taip pat stebėtų supernovą ir fotografuotų ją. Pavyzdžiui, į šį kvietimą atsiliepė žinomas astrofotografas Andrew McCarthy. Jis išpopuliarėjo detaliomis įvairių kosminių objektų nuotraukomis.

Pasak McCarthy, jam pavyko nufotografuoti Vėjo malūnėlio galaktiką ir netgi nufotografuoti ryškų šviesos blyksnį, kuris yra supernovos sprogimas.

Pasak fotografo, daugelis nuotraukoje esančių žvaigždžių iš tikrųjų yra žvaigždės mūsų galaktikos. O pačioje Mesjė 101 galaktikoje galite pamatyti tik žvaigždžių spiečius. Jos tokios tankios, kad atskiras žvaigždes labai sunku atskirti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: