Danguje didžiuliu riaumojimu sprogo ugnies kamuolys. Kas tai buvo? (Video)  ()

Šiaurės rytų Australijos gyventojai matė, kaip ugnies kamuolį primenantis objektas skrodžia dangų ir sprogo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šeštadienį, gegužės 20 d., vėlų vakarą Australijos šiaurės rytuose esančios Kvinslando valstijos gyventojai tapo liudininkais, kaip objektas, panašus į ugnies kamuolį, praskriejo per dangų, o paskui su didžiuliu griausmu sprogo, rašo „The Guardian“.

Neįtikėtiną reginį užfiksavo ne tik įvairių gyvenviečių gyventojai, bet ir Kernso tarptautinio oro uosto (miesto Kvinslando valstijoje) vaizdo stebėjimo kameros. Paaiškėjo, kad šis ugnies kamuolys, garsiai riaumodamas ir praskridęs dangumi, o paskui nukritęs ant žemės – tai meteoritas. Skrydžio per atmosferą metu jis vakaro dangų apšvietė ryškiai žalia šviesa.

Sekmadienį, gegužės 21 d., internetą užplūdo šio įvykio vaizdo įrašai, o filmuotoje medžiagoje matyti, kad ugnies kamuolys, artėjant prie žemės, sparčiai didėja. Pasak Brado Tuckerio iš Australijos nacionalinio universiteto, šis meteoritas buvo apie 50 cm – 1 metro pločio ir per atmosferą praskriejo 150 000 km/val. greičiu.

 

Nors dauguma meteoritų sudaryti iš akmeninio chondrito, ši uola sukėlė žalią šviesos blyksnį, kai viduje degė geležis ir nikelis, kol uoliena subyrėjo ir nukrito ant žemės, sakė mokslininkas.

 

Anot Tuckerio, ugnies kamuolys kilo dėl meteorito trinties jam patekus į atmosferą. Dėl pačios trinties atsirado ryškus šviesos blyksnis, o meteoritui skilus į dalis pasigirdo sprogimas.

Kartu mokslininkas teigė, kad meteoritas ant gyvenvietės nenukrito, kitaip galėjo padaryti nedidelę žalą. Nors realiai 10–20 metrų pločio meteoritas šiuo atveju būtų pavojingesnis.

Anot Tuckerio, panašūs meteoritai į Žemę krinta beveik kas mėnesį, tačiau dauguma jų nusileidžia negyvenamose planetos vietose, todėl lieka nepastebėti.

„Buvo šeštadienio vakaras, o meteoras sprogo virš tankiai apgyvendintos vietovės, todėl stebėjo daug žmonių“, – sako Tuckeris.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(0)
(14)

Komentarai ()