Netikėtas Saulės kadras. Netoli taško, galinčio praryti Žemę, buvo užfiksuotas dirbtinis objektas (Video)  (1)

Kartais, norint nufotografuoti unikalias mūsų žvaigždės nuotraukas, reikia palikti savo šalies sienas, kaip tai padarė fotografas iš Prancūzijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Astrofotografas Thierry Lego iš Prancūzijos padarė naujų nuostabių Saulės nuotraukų, kurios buvo sujungtos į vieną vaizdo įrašą. Šiame vaizdo įraše galite pamatyti keletą saulės dėmių, iš kurių viena yra didesnė už visą mūsų planetą. Tačiau svarbiausia, kad fotografui pavyko nufotografuoti Tarptautinės kosminės stoties (TKS) judėjimą Saulės fone, rašo „Space“.

Saulė yra maždaug 300 000 kartų toliau nuo Žemės nei TKS skrenda kosmose, tačiau kartais astrofotografams pavyksta padaryti unikalių orbitinės stoties perėjimo nuotraukų mūsų žvaigždės fone.

Neseniai prancūzų fotografas Thierry Legault nuvažiavo 6 valandas iš savo namų, kad nuvyktų į Nyderlandus ir pamatytų, kada TKS praskris pro Saulę. Tam jis panaudojo viešai prieinamus duomenis apie stoties judėjimą erdvėje ir pasirinko momentą, kai bus geras oras ir giedras dangus, kad gautų kokybiškas nuotraukas.

TKS visą apskriejimą aplink Žemę padaro per 90 minučių, tačiau tuo pat metu įveikia atstumą erdvėje, lygiavertį atstumui nuo mūsų planetos iki Mėnulio, tai yra beveik 380 000 km. Bet kosminės stoties judėjimo greitis tikrai didžiulis – 28 000 kilometrų per valandą, tad judant kosmose ją nufotografuoti nėra taip paprasta.

 

Tačiau Legault pavyko nufotografuoti TKS, skrendančią Saulės fone, o tikrasis judėjimas žvaigždės fone truko tik 0,75 sekundės, todėl vaizdo įraše rodomas sulėtintas kadras, sudarytas iš kelių šimtų nuotraukų.

Ant Saulės matosi trys didžiulės saulės dėmės (tamsesnės žvaigždės sritys, kuriose, beje, atsiranda saulės blyksniai, atsakingi už geomagnetines audras Žemėje). Ir viena iš šių dėmių yra tokia didžiulė, kad gali lengvai praryti visą Žemę.

Tačiau tai dar ne visas šių vaizdų išskirtinumas. Faktas yra tas, kad prancūzas nufotografavo TKS, skriejančią pro Saulę, kai du NASA astronautai išėjo į kosmosą. Stephenas Bowenas ir Warrenas Hoburgas išėjo iš orbitinės stoties įrengti naują saulės bateriją. Žinoma, nuotraukose šių astronautų nematyti.

 

TKS skrenda virš Žemės paviršiaus maždaug 400 km atstumu, o Saulė nuo mūsų planetos nutolusi apie 150 mln. km.

Kalbant apie saulės dėmes, jų daugėja, jose atsiranda vis daugiau saulės pliūpsnių ir plazmos emisijų. Taip yra dėl Saulės aktyvumo padidėjimo prieš prasidedant šio aktyvumo pikui, kuris ateis po pusantrų metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(41)
(1)
(40)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: