Žemė yra juodojoje skylėje. Skelbiama sprogdinanti teorija  (5)

Yra teorijų, kad net visa mūsų Visata gali būti didžiulėje juodojoje skylėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai kurie mokslininkai teigia, kad Žemė iš tikrųjų egzistuoja juodojoje skylėje. Kai kurie teoretikai netgi nuėjo toliau ir teigė, kad visa mūsų Visata gali egzistuoti milžiniškoje juodojoje skylėje. Šiuo metu astronomai gali stebėti tik dalį viso kosmoso. Taigi, kad ir kaip fantastiškai tai skambėtų, o jeigu mes visi atsidursime kosmoso pabaisoje? Mokslininkai kalbėjo apie tai, kaip įmanomas toks scenarijus, rašo „Live Science“.

Kas yra juodoji skylė?

Pirmiausia verta priminti, kad juodosios skylės iš tikrųjų egzistuoja, o tai jau įrodyta daugeliu mokslinių stebėjimų.

Jų dydis ir masė gali skirtis, tačiau jas visas sieja viena pagrindinė savybė: šie itin tankūs, masyvūs objektai turi stiprią gravitaciją. Dėl šios gravitacijos juodosios skylės gali iškreipti jas supantį erdvėlaikį. O juodosios skylės „minta“ jas supančia medžiaga, ir viskas, kas patenka į šių objektų vidų, niekada neištrūksta. Absoliučiai viskas, net ir šviesa.

Ar Žemė gali būti juodosios skylės viduje?

Yra teorijų, teigiančių, kad kažkada mūsų planetą „prarijo“ juodoji skylė ir dabar esame jos viduje. Tačiau Gauravas Khanna iš Rod Ailendo universiteto (JAV) mano, kad taip neatsitiko.

„Jei Žemė artėtų prie juodosios skylės, laikas planetoje žymiai sulėtėtų. Be to, tokiu atveju mūsų planeta, veikiama didžiulės juodosios skylės gravitacijos, būtų ištempta į spagečius primenančias juosteles. Tiesą sakant, tai yra spagetifikacija, kurią patiria žvaigždės, kai jas artyn savęs traukia juodoji skylė. Bet net jei dėl šio proceso Žemė būtų suspausta iki mažo taško, veikiant didžiuliam slėgiui“, – sako Khanna.

 

Mokslininko teigimu, Žemė iš karto išnyktų, tad juodojoje skylėje tikrai negyvename. Tačiau yra teorijų, teigiančių, kad mūsų planeta gali egzistuoti juodojoje skylėje, nes ji atsirado šio objekto viduje.

Ar mūsų Visata atsirado juodojoje skylėje?

Pasak Khanna, yra ir kitų teorijų, ir jos teigia, kad Didysis sprogimas iš tikrųjų įvyko milžiniškos juodosios skylės viduje. Ir pati ši skylė egzistuoja kitoje didesnėje Visatoje. Pagal šias hipotezes paaiškėja, kad mūsų Visata gali egzistuoti juodosios skylės viduje.

Remiantis šiomis hipotezėmis, Visatos gali egzistuoti kitose Visatose, o jei praeisite per juodąją skylę, galite patekti į visiškai kitą erdvę. Tačiau įrodyti to vis tiek neįmanoma, nes kaip jau buvo sakyta: kas patenka į juodąją skylę, iš jos niekada nebegrįš.

 

„Jeigu darytume prielaidą, kad Žemė egzistuoja juodojoje skylėje, ji turėtų būti tiesiog milžiniška. Jei taip būtų, mokslininkai tai pastebėtų. Pamatytume erdvės ir laiko iškraipymus“, – sako Scottas Fieldas iš Masačusetso universiteto Dartmute, JAV.

Ar galima patikrinti šias teorijas?

Pasak Fieldo, jei darysime prielaidą, kad Žemė yra juodosios skylės viduje, tai šis objektas turėtų būti Visatos matmenų, kad žmonės negalėtų pastebėti akivaizdžių erdvės-laiko audinio iškraipymų.

„Šios teorijos negali būti įrodytos ar patikrintos. Gali būti, kad yra kita Visata, kurioje yra juodoji skylė, iš kurios atsirado mūsų Visata. Jei tai pasitvirtintų, būtų labai įdomu“, – sako Khanna.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(11)
(9)

Komentarai (5)