Keistas reiškinys Saturne. Neįtikėtina, kas krenta lietaus pavidalu  (0)

Dėl neįprastų orų planetose, tokiose kaip Saturnas, nuolat lyja brangiuoju mineralu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai mano, kad dėl keistų oro sąlygų ir neįprastų cheminių reakcijų Saturne ir kituose panašiuose dujų milžinuose gali lyti deimantais, rašo „Express“.

Dviejų dujų milžinų – Saturno ir Jupiterio – tyrimai rodo, kad jų atmosferoje yra daug kristalinės anglies. Kai žaibas čia pataiko į metano dujas, iš jų atsiskiria anglis, kuri krisdama žemyn sukietėja ir virsta deimantu.

Pasak NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos darbuotojo Kevino Bateso, deimantai, ypač Saturne, krenta kaip lietus ir karštame planetos branduolyje virsta skysčio jūra. Kažkas panašaus vyksta ir Jupiteryje. Pasak mokslininkų, didžiausi tokio deimantinio lietaus „lašai“ yra apie 1 cm skersmens. Kaip teigia K. Batesas, kasmet Saturne maždaug 1000 tonų deimantų iškrenta kaip lietus.

Mokslininkai išanalizavo atmosferos reiškinius Saturne, taip pat ištyrė duomenis apie tai, kaip anglis elgiasi įvairiomis sąlygomis. Jie priėjo prie išvados, kad stabilūs deimantų kristalai pirmiausia atsiranda viršutiniuose planetos atmosferos sluoksniuose, kur dėl žaibo smūgių sukeltų cheminių reakcijų anglis išsiskiria iš metano.

Ši anglis pradeda kristi žemyn ir nukeliavus apie 2500 km virsta grafitu, po maždaug 6000 km atstumo virsta deimantu. Šis deimantinis lietus krinta dar 30 000 km (Saturno spindulys yra beveik 60 000 km).

 

Kai deimantai pasiekia tokį gylį, veikiami milžiniško slėgio ir aukštos temperatūros, jie nebegali išlikti kieti ir palaipsniui virsta skysčiu Saturno ir Jupiterio „žarnyne“.

Tačiau Saulės sistemoje yra dvi planetos, kuriose taip pat lyja deimantais, tačiau skirtingai nei Saturne ir Jupiteryje, jie ne visada išlieka tvirti. Tai dvi toliausiai nuo Saulės esančios planetos – Uranas ir Neptūnas.

Žema temperatūra šiose planetose neleidžia deimantams ištirpti. Mokslininkai mano, kad kai kurių deimantų, iškritusių kaip lietus ant Urano ir Neptūno, masė gali pasiekti milijoną karatų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(19)
(1)
(18)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: