Chaosas Marse. NASA skelbia fantastiškus vaizdus (Video)  ()

„Mars Reconnaissance Orbiter“ kamera užfiksavo ryškius vulkaninio reljefo vaizdus senovinio kraterio viduje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aplink Marsą skriejantis NASA „Mars Reconnaissance Orbiter“ ir toliau džiugina kvapą gniaužiančiais planetos paviršiaus vaizdais, rašo „Mashable“.

Zonde sumontuota galinga kamera, pavadinta HIRISE, galinti pamatyti net tokį mažą objektą Marso paviršiuje kaip virtuvinį stalą. Kamera neseniai užfiksavo ryškius vulkaninio reljefo kadrus senoviniame krateryje, kuris tęsiasi net 273 km.

NASA ekspertų teigimu, vaizdo įraše rodomas Raudonosios planetos regionas, vadinamas „Aramo Chaosu“. HIRISE komanda sukūrė vaizdo įrašą, kuris leis lėtai skristi virš nežemiškos dykumos.

Vaizdo įraše gausu visų mėlynos spalvos atspalvių dėl uolienų, vadinamų bazaltu, kuris susidarė dėl ugnikalnio veiklos. Kaip žinote, seniau Marse buvo daugybė aktyvių ugnikalnių, tarp kurių didžiausias Saulės sistemoje yra Olimpo kalnas.

„Aramo Chaoso“ regiono kraštovaizdis iš esmės atrodo „susmulkintas“. HIRISE komanda mano, kad tai yra išlydytų uolienų ar vandens judėjimo po Marso paviršiumi rezultatas.

 

NASA marsaeigiai ir toliau ima uolienų pavyzdžius, ieškodami gyvybės Marse ženklų. Marsaeigis „Perseverance“ šiuo metu tyrinėja kitą Marse esantį kraterį, pavadintą „Jezero“. Būtent ten, anot planetų mokslininkų, senovinėse upėse kunkuliavo vanduo.

Upės delta yra geriausia vieta Marse, kur marsaeigis gali ieškoti mikroskopinės gyvybės.

Tokių transporto priemonių kaip „Mars Reconnaissance Orbiter“ dėka planetų mokslininkai ir toliau daro įdomius atradimus Marse. Tačiau ekspertų teigimu, įdomiausi slepiasi po Marso paviršiumi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(17)
(1)
(16)

Komentarai ()