Skambinama pavojaus varpais. Visi orbitoje esantys palydovai išnyks vos po 40 metų. Įvardyta priežastis  ()

Mokslininkai mano, kad priešpalydovinių ginklų panaudojimas lems, kad erdvė aplink Žemę taps netinkama ne tik palydovams, bet ir kosminėms stotims statyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ispanijos mokslininkai žurnale „Defense and Peace Economics“ paskelbė straipsnį „Žvaigždžių karai: priešpalydoviniai ginklai ir kosminės šiukšlės“. Jie teigia, kad priešpalydovinių ginklų panaudojimas potencialiame kare kosmose sukeltų tikrą nelaimę, nes atsiras didžiulis kiekis šiukšlių. Taigi erdvė aplink Žemę po kelių dešimtmečių taps netinkama statyti ne tik palydovus, bet ir kosmines stotis, rašo „ScienceAlert“.

Praėjusį lapkritį Rusija paleido priešpalydovinę raketą į vieną iš savo neveikiančių karinių palydovų „Celina-D“. Jis svėrė 1750 kg ir, pataikius raketai, palydovas subyrėjo į didžiulį kiekį šiukšlių. Šie fragmentai dideliu greičiu skrido per kosmosą ir pradėjo kelti grėsmę Tarptautinei kosminei stočiai ir Kinijos Tiangong kosminei stočiai. Šių stočių įgulos turėjo atlikti išsisukimo manevrus, kad išvengtų susidūrimo su kosminėmis šiukšlėmis. Daugelis šalių ir kosmoso agentūrų tuomet pasmerkė neapgalvotą Rusijos elgesį.

Šis įvykis parodė, koks pavojingas yra priešpalydovinių ginklų naudojimas. Remiantis Ispanijos mokslininkų straipsniu, nuolaužos iš šio sunaikinto palydovo gali sukelti papildomų susidūrimų pakopą, dėl kurių po maždaug 40 metų netoli Žemės esanti erdvė taptų nebenaudojama.

 

Dėl Rusijos palydovo sprogimo atsirado daugiau nei 1500 didesnių nei 10 cm fragmentų ir šimtai tūkstančių mažesnių fragmentų. Ir visi jie yra 300–1100 km aukštyje virš Žemės paviršiaus ir kelia realią grėsmę kitiems palydovams, orbitiniams erdvėlaiviams ir kosminėms stotims.

Pavyzdžiui, JAV priešpalydovinių ginklų bandymus kosmose nustojo vykdyti 2022 m. Tačiau kai kurios šalys nori iškelti tokius ginklus į orbitą, kad parodytų savo galią. Tačiau mokslininkai perspėja, kad tai sukels tikrą nelaimę.

Mokslininkų teigimu, šiuo metu aplink Žemę skrieja 131 milijonas nuo 1 mm iki 10 cm dydžio fragmentų, kurie skrenda 36 000 km/val. greičiu. Esant tokiam greičiui, net ir mažas kosminių šiukšlių gabalėlis gali sugadinti palydovą ar kosminę stotį. Ir kuo daugiau tokių fragmentų atsiranda, tuo didesnė visų esamų orbitinių transporto priemonių sunaikinimo rizika.

 

Mokslininkai mano, kad jei kai kurios šalys nenustos bandyti priešpalydovinių ginklų, tai po 40 metų aplink Žemę suksis tik kosminių šiukšlių fragmentai ir nieko daugiau.

Kita vertus, anot mokslininkų, augantis kosminių šiukšlių kiekis greitai neleis paleisti naujų palydovų, taip pat ir kosminių raketų.

Taip pat naujojo straipsnio autoriai mano, kad kai kurios šalys, pavyzdžiui, JAV ir Kinija, gali pradėti tikrą karą kosmose. Tai yra, visi priešo palydovai bus sunaikinti. Dėl to atsiras neįtikėtinas šiukšlių kiekis, kuris sunaikins visus kitus objektus artimoje Žemės erdvėje. Mokslininkai reziumuoja, kad bet koks ginklų panaudojimas kosmose neprives prie vienos iš šalių pergalės ir praras visą žmoniją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()