50 % paruošta. Čilėje statoma unikali ir didžiausia pasaulyje megastruktūra (Foto, Video)  ()

Revoliucinis antžeminis teleskopas Atakamos dykumoje Čilėje suteiks didžiausią kosmoso vaizdą Žemėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinė tyrimų organizacija, vadinama Europos pietine observatorija, pristatė naujus didžiausio Žemėje teleskopo statybos proceso vaizdus. Ši observatorija buvo pavadinta „Extremely Large Telescope“ arba sutrumpintai ELT. Pranešama, kad naujoji galinga observatorija jau paruošta 50 % ir pradėjus jos darbą mokslininkai gaus didžiausią įmanomą kosmoso vaizdą Žemėje, rašo „Space“.

ELT buvo pradėtas statyti dar 2014 m., tačiau Europos pietų observatorijos (ESO) duomenimis, jis jau yra 50 % paruoštas, o kitas statybos etapas turėtų būti baigtas po 5 metų. Tai yra, jau 2028 metais ELT pradės visavertį mokslinį kosmoso stebėjimo darbą. Mokslininkų teigimu, šis didžiausias planetoje teleskopas leis iš Žemės matyti daug daugiau erdvės plotų nei kiti antžeminiai teleskopai.

 

ELT statomas Cerro Armazones viršūnėje Atakamos dykumoje, Čilėje. Kai statybos bus baigtos, naujausias antžeminis teleskopas turės didžiausią pasaulyje pirminį veidrodį, kurio skersmuo bus 39 metrai. Naujosios observatorijos pagalba astronomai galės stebėti įvairius kosminius objektus ne tik matomame šviesos diapazone, bet ir infraraudonųjų spindulių spinduliuose, kaip tai daro, pavyzdžiui, Webbo kosminis teleskopas.

Kaip teigiama ESO pranešime, statomo statinio išvaizda keičiasi kasdien, o statybų tempai didėja. Galiausiai plieninis rėmas, kurį galima pamatyti naujose nuotraukose, bus uždengtas, o visos konstrukcijos viršuje bus išskirtinis kupolas.

Mokslininkai mano, kad tai bus galingiausias antžeminis teleskopas iš naujos kartos tokių observatorijų, veikiančių su matoma ir artima infraraudonųjų spindulių šviesa.

 

Šiuo metu privačios įmonės Europoje tęsia teleskopo veidrodžių ir kitų svarbių komponentų kūrimo darbus.

Pagrindinis ELT observatorijos veidrodis bus sudarytas iš penkių atskirų veidrodžių, įskaitant milžinišką pagrindinį veidrodį, kurį sudaro 798 šešiakampiai segmentai.

Taip pat šiuo metu vyksta ELT teleskopo mokslinių instrumentų kūrimo darbai, įskaitant valdymo sistemą ir įrangą, reikalingą observatorijai pradėti eksploatuoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(1)
(17)

Komentarai ()