Kuri Saulės sistemos planeta yra arčiausiai Žemės? Atsakymas nėra visiškai akivaizdus  ()

Tiesą sakant, niekas Saulės sistemoje nepasikeitė, tačiau šiuo klausimu yra tam tikra painiava.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pastaruoju metu kilo neaiškumų, kuri iš Saulės sistemos planetų yra arčiausiai Žemės. Leidinys „Science Focus“ siūlo šios problemos paaiškinimą.

Visos 8 Saulės sistemos planetos išsidėsčiusios tokiu pat atstumu nuo Saulės, kaip ir anksčiau, tai yra, nieko neįprasto iš tikrųjų neįvyko. Pirmoji planeta išliko Merkurijus, antra – Venera, trečia – Žemė, ketvirta – Marsas, penktoji – Jupiteris, šeštoji – Saturnas, septintoji – Uranas, aštuntoji – Neptūnas. Primename, kad Plutonas nebėra laikoma devintąja planeta.

Jei pažvelgsite į planetų išsidėstymą vadinamojoje vidinėje saulės sistemos dalyje, tai yra Merkurijus, Venera, Žemė ir Marsas, o Venera ir Marsas yra artimiausi mūsų kaimynai.

Tačiau maksimaliai priartėjus prie Žemės sukimosi aplink Saulę metu, arčiau mūsų yra ne Marsas, kaip kai kurie žmonės mano, o Venera. Todėl antroji planeta nuo Saulės yra artimiausia Žemės kaimynė. Tačiau viskas nėra taip paprasta, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio.

Sumaištis šiuo klausimu kyla ir kalbant apie vidutinį atstumą tarp planetų. Ir čia reikia pakalbėti apie Merkurijų. Nors ši planeta yra arčiausiai Saulės, ji vis tiek skrieja aplink žvaigždę greičiau nei Venera. Be to, didžiausias atstumas Merkurijus yra nuo Žemės, kai jis yra kitoje Saulės pusėje, yra daug mažesnis nei toks pat atstumas nuo Žemės iki Veneros.

 

Pasirodo, taip apsvarsčius šį klausimą, Merkurijus nuo mūsų gali būti nutolus 1,04 astronominio vieneto, o Venera – 1,14 astronominio vieneto atstumu. Vienas astronominis vienetas yra lygus maždaug 150 milijonų km, o tai yra atstumas tarp Saulės ir Žemės.

Šiuo metu manoma, kad dviejų kūnų, kurių maždaug koncentrinės ir apskritos orbitos yra toje pačioje plokštumoje, vidutinis atstumas tarp dviejų kūnų mažėja mažėjant vidinės orbitos spinduliui.

 

Tačiau iš šios išvados darytina išvada, kad Merkurijus yra ne tik arčiausiai Žemės esanti planeta vidutiniškai, bet ir artimiausias kiekvienos iš septynių Saulės sistemos planetų kaimynas. Kad ir kaip tai atrodytų nelogiška, faktas, kad Venera yra arčiausiai Žemės iš visų kitų planetų, nepasikeitė.

Nors kai kurie žmonės mano, kad Merkurijus dėl savo artumo prie  Saulės pasiekia aukščiausią paviršiaus temperatūrą, taip nėra. Tiesą sakant, Venera turi aukščiausią temperatūrą tarp visų Saulės sistemos planetų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()