Daugiau nei 300 antenų. Kinijos dykvietėje paleista monstrinė 3 km skersmens megastruktūra (Foto, Video)  (1)

Kinija pradėjo bandomąjį didžiausio pasaulyje radioteleskopo eksploataciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusių metų lapkritį buvo baigtas statyti didžiausias pasaulyje radioteleskopas, kurį sukūrė Kinijos mokslininkai. Po daugiau nei pusę metų trukusių nuolatinių jo bandymų, prasidėjo naujosios observatorijos, skirtos Saulės aktyvumui stebėti, bandomasis paleidimas, rašo „Space“.

Pietvakarių Kinijoje buvo pastatyta nauja observatorija, skirta stebėti Saulę ir mūsų žvaigždės įtaką kosmoso orui. Daocheno saulės radioteleskopas (DSRT) yra sudėtinga apskritimo formos konstrukcija, kurią sudaro 313 antenų (kiekviena 6 m skersmens). Šio apskritimo skersmuo yra 3,14 km, todėl šiuo metu Kinijoje sukurta observatorija yra didžiausias radioteleskopas. Apskritimo centre yra 100 m aukščio kalibravimo bokštas.

 

 

Daugiau nei pusmetį Kinijos mokslininkai testavo ir derino įrangą, o rezultatai parodė, kad radioteleskopu galima itin tiksliai stebėti Saulės aktyvumą. Todėl buvo nuspręsta pradėti bandomąjį DSRT eksploatavimą.

Teleskopo antenos surenka Saulės elektromagnetinę spinduliuotę, vėliau šie duomenys sujungiami, o pasitelkę sudėtingus algoritmus mokslininkai gali susidaryti vaizdą, kas vyksta ant mūsų žvaigždės.

 

 

Pasak Kinijos mokslininkų, naujasis teleskopas turėtų nuolat analizuoti mūsų žvaigždės aktyvumą ir stebėti saulės pliūpsnius bei vainikinių masių išmetimus. Primename, kad panašūs Saulės išsiveržimai lemia ir geomagnetinių audrų atsiradimą Žemėje. Todėl mokslininkai nori gauti daugiau informacijos apie šiuos reiškinius.

 

 

Taip pat buvo atskleista, kad DSRT bus naudojamas tiriant pulsarus (ypatingą neutroninių žvaigždžių tipą) ir sekti greituosius radijo bangų pliūpsnius (labai stiprūs energijos pliūpsniai, gaunami iš tolimų galaktikų).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(0)
(16)

Komentarai (1)