Saulės sistemoje buvo kita „planeta“. Ką atrado mokslininkai  ()

Astronomai mano, kad Saulės sistemos pakraštyje buvo iki galo nesusiformavusi planeta, kuri dėl nežinomų priežasčių buvo suplėšyta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis „The Astrophysical Journal Letters“ paskelbtu tyrimu, garsusis Ryugu asteroidas kadaise buvo planetezimalio dalis. Tai yra pradiniai visų Saulės sistemos uolinių planetų pamatai, iš kurių jos susiformavo prieš milijardus metų, rašo „ScienceAlert“.

Ryugu asteroido uolienų mėginių tyrimo metu mokslininkai padarė išvadą, kad tolimoje praeityje tai buvo ne paprastas asteroidas, o Saulės sistemos pakraštyje besiformuojančios planetos dalis. Tai rodo dalies uolienų mėginių, surinktų iš asteroido, cheminė sudėtis.

Viena vertus, asteroidas Ryugu yra tipiška kosminė uola, kurioje gausu anglies ir vandens. Tokių akmenų galima rasti labai daug pagrindinėje asteroidų juostoje tarp Marso ir Jupiterio. Tačiau Ryugu nėra šioje juostoje, o sukasi aplink Saulę netoli nuo Žemės. Tai reiškia, kad koks nors destruktyvus įvykis jį išmetė iš asteroido juostos.

2020 metais erdvėlaiviu „Hayabusa-2“ atliktos išankstinės Ryugu asteroido uolienų vaizdų analizės dėka mokslininkai išsiaiškino, kad tai nėra vientisa kosminė uola. Pasirodo, Ryugu yra mažų akmenų sankaupa, kurią kartu laiko gravitacija.

 

Naujas mėginių, paimtų iš 900 metrų skersmens asteroido, tyrimas parodė, kad kai kurios jo medžiagos yra panašios į medžiagas, kurios sudaro išorinės saulės sistemos objektus. Pavyzdžiui, kai kurios organinės medžiagos atitinka tas, kurios randamos kometose.

Naujojo tyrimo metu mokslininkai dar nuodugniau ištyrė uolienos grūdelius, kuriuose gausu olivino, pirokseno ir amorfinių silikatų. Grupės rezultatai parodė, kad asteroido Ryugu cheminė sudėtis yra panaši į kai kurių asteroidų, kurie tikrai priartėjo prie Saulės iš tolimų mūsų žvaigždžių sistemos regionų, sudėtį.

 

Mokslininkai taip pat teigė, kad greičiausiai Ryugu tolimoje praeityje buvo nesusiformavusios planetos arba planetezimalio dalis – pagrindinis uolinių planetų statybinis blokas. Ir ši planeta pradėjo formuotis išoriniuose Saulės sistemos regionuose, tačiau kažkoks įvykis paveikė šį procesą ir pradinė planeta buvo suplėšyta. Viena iš šių dalių buvo būtent Ryugu asteroidas, kuris pirmą kartą nukrito į pagrindinę asteroidų juostą, kur irgi buvo pakitęs.

Astronomai mano, kad tokie asteroidai kaip Ryugu slepia informaciją apie tai, kaip tiksliai planetos susiformavo Saulės sistemos egzistavimo aušroje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(0)
(14)

Komentarai ()