Mirtis Marse arba Mėnulyje. Kas atsitiks, jei žmogus mirs už Žemės ribų  ()

NASA mokslininkai daro viską, kad astronautai nežūtų kosmose, tačiau taip vis tiek gali nutikti. Ir ne tik su astronautais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per 62 metus nuo pirmojo žmogaus išskridimo į kosmosą žuvo 20 astronautų. Kelionės į kosmosą yra labai pavojinga užduotis, tačiau netrukus skrydžiai į kosmosą taps įprasti. Žmogaus sugrįžimas į Mėnulį jau visai ne už kalnų, tada turėtų įvykti pirmasis astronautų nusileidimas Marse.

Nors NASA mokslininkai daro viską, ką gali, kad dabar astronautai nemirtų skrydžio metu, tačiau tai gali įvykti būsimų ilgesnių misijų metu. Emmanuelis Urquieta iš Baylor medicinos koledžo Hiustone, JAV, papasakojo kas nutiktų žmogui mirus kosmose, taip pat apie tai, kas bus daroma su mirusiųjų lavonais Mėnulyje ir Marse, rašo „The Conversation“.

Mirtis kosmose

Kalbant apie mirtį kosmose, žmonės dažnai susimąsto, kas nutiktų, jei žmogus išeitų į kosmosą be skafandro. Atsakymas labai paprastas: mirtis įvyks beveik akimirksniu. Nesvarbu, ar tai būtų profesionalus astronautas, ar paprastas žmogus, beorėje erdvėje iš karto atsiras deguonies trūkumas, todėl žmogus nustos kvėpuoti. Žodžiu, per kelias sekundes visas kraujas ir kiti skysčiai kūne užvirs ir įvyks mirtis. Bet tai bus labai baisi mirtis.

Mirtis Marse ir Mėnulyje

Jei žmogus išdrįs iškeliauti į Mėnulio ar Marso paviršių be skafandro, jo laukia tokia pati mirtis, kaip aprašyta aukščiau. O taip yra dėl to, kad Mėnulyje atmosferos beveik nėra, o Marse ji labai plona. Ir ten, ir nėra deguonies. Taigi uždusimas, kraujo ir kitų skysčių užvirimas per kelias akimirkas sukels greitą, bet skausmingą mirtį.

Kas atsitiks su kūnu, jei žmogus mirs Mėnulyje ar Marse?

„Aš ir mano kolegos iš kosmoso medicinos visada darome viską, ką galime, kad į kosmosą patektų sveiki astronautai, kad būtų pašalinta jų mirties galimybė. Tačiau negalima sakyti, kad taip negali atsitikti. Todėl dabar NASA yra specialių protokolų, kurie reguliuoja šį momentą“, – sako Urquieta.

 

Pagal šiuos protokolus, jei Tarptautinėje kosminėje stotyje miršta astronautas, jo kūnas per kelias valandas turi būti atgabentas į Žemę erdvėlaiviu. Jei kalbame apie mirtį Mėnulyje, tai tokiu atveju astronauto lavonas į Žemę kartu su įgula bus atgabentas erdvėlaiviu per kelias dienas. Manoma, kad šiuo atveju pirmenybė teikiama gyvų įgulos narių gyvybei, o ne lavonui.

Kalbant apie astronauto mirtį Marse, tikslių rekomendacijų kol kas nėra. Bet kokiu atveju tai bus didelė problema, nes miręs žmogus bus 400 milijonų km atstumu nuo Žemės.

„Greičiausiai tokiu atveju įgula į Žemę negrįš iš karto. Tikėtina, kad lavonas į mūsų planetą bus atgabentas jau pasibaigus misijai. Tai yra maždaug po kelerių metų, jei astronautas mirs skrydžio metu“, – pasakoja Urquieta.

 

Prieš lavono siuntimą į Žemę, kūnas greičiausiai bus laikomas specialioje kameroje arba lavonmaišyje. Erdvėlaivyje temperatūra ir drėgmė neturėtų turėti įtakos kūno būklei.

Ar įmanoma palaidoti žmogų Marse?

Jei astronautas mirė netrukus po nusileidimo Marse, kyla klausimas, ką daryti su kūnu? Kūną kremuoti galima, bet tai nėra būtina, nes tam reikės daug gyviems žmonėms reikalingos energijos. Lavoną laidoti Marso dirvožemyje taip pat nepageidautina, nes antžeminės bakterijos gali užteršti vietinį paviršių. Todėl greičiausiai kūnas taip pat bus įdėtas į lavonmaišį laukiant misijos pabaigos, mano Urquieta.

Mokslininko teigimu, atsižvelgiant į kosmoso tyrinėjimo tempus, jau dabar reikia galvoti apie tai, kad žmonės gali žūti kito pasaulio paviršiuje, ir reikia suprasti, ką tokiu atveju daryti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(6)
(22)

Komentarai ()