Kinija ketina paleisti pirmąjį daugkartinio naudojimo erdvėlaivį: kas žinoma (Video)  (4)

Naujajame daugkartinio naudojimo erdvėlaivyje vienu metu galės skristi 7 astronautai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak Kinijos kosmoso programos vyriausiojo konstruktoriaus pavaduotojo, pirmasis daugkartinio naudojimo KLR erdvėlaivis iškeliaus į kosmosą po kelerių metų. Ir jis atliks itin svarbų vaidmenį plečiant Kinijos kosminę stotį, taip pat iki 2030 metų planuojamą Kinijos astronautų nusileidimą Mėnulyje, rašo „South China Morning Post“.

Pirmasis Kinijos daugkartinio naudojimo erdvėlaivis bus paleistas jau 2027 m., sakė Yang Liwei, pirmasis Kinijos astronautas, buvęs kosmose 2003 metais. 

Yang Liwei teigimu, naujasis erdvėlaivis, kurį galima bus panaudoti iki 10 kartų, galės gabenti 7 astronautus. Astronautas veteranas teigė, kad šis laivas atliks itin svarbų vaidmenį vykdant Kinijos astronautų nusileidimo Mėnulyje misiją, taip pat plečiant Tiangongo kosminę stotį.

Spėjama, kad šis daugkartinis laivas gali būti naudojamas ne tik skrydžiams arti Žemės, bet ir tolimesnio kosmoso tyrinėjimams.

Žinoma, kad naujojo laivo prototipas sėkmingus bandymus atlaikė prieš 3 metus, tačiau dabar šiek tiek padidinti laivo gabaritai, modernizuota jo danga.

 

Pavyzdžiui, dabar septynis astronautus gali gabenti naujasis amerikietiškas „SpaceX“ erdvėlaivis, pavadintas „Dragon V2“. Jo aukštis – 8 metrai, o svoris – 9,5 tonos. Tačiau naujasis Kinijos erdvėlaivis bus 8,8 metro aukščio ir 21 tonų svorio.

Dabartinis Kinijos erdvėlaivis „Shenzhou“, kuris buvo sukurtas sovietinio erdvėlaivio „Sojuz“ pagrindu, gali gabenti tik tris astronautus. Jis susideda iš trijų dalių. O naująjį erdvėlaivį sudarys tik dvi dalys, kurios leis į jį sutalpinti daugiau astronautų ir krovinių. Tapo žinoma, kad kurdami šį laivą mokslininkai panaudojo naujas medžiagas, kurių dėka šiluminė varža tapo 3-4 kartus didesnė nei „Shenzhou“.

 

Kinijos konstruktorių teigimu, patekęs į atmosferą, jis atlaikys iki 1650 laipsnių Celsijaus temperatūrą. Atsižvelgiant į tai, jog šis laivas bus daugkartinio naudojimo, tai žymiai sumažina iškėlimo į kosmosą išlaidas.

Yang Liwei teigimu, šis laivas galės nugabenti astronautus į orbitą aplink Mėnulį, o tada jie persikels į nusileidimo modulį, kuriuo nusileis ant Žemės palydovo paviršiaus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(4)
(2)
(2)

Komentarai (4)