Sensacingas tyrimas. Sužinotas tikrasis Saulės sistemos amžius  (3)

Astronomai atrado, kad mūsų Saulės sistema yra senesnė, nei manyta anksčiau. Tai svarbu, norint suprasti tokių atskirų jos komponentų kaip planetos, evoliuciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai teigiama naujame meteoritų tyrime, rašo „IFLScience“.

Po Saulės gimimo iš dujų ir dulkių ūko aplink liko daug nuolaužų. Būtent jos galiausiai susiliejo į planetas, asteroidus ir kometas. O meteoritai yra ant planetų krentančių asteroidų fragmentai. Jų cheminės sudėties tyrimas leidžia suprasti, kada jie atsirado. Tai taip pat galėtų nurodyti, kada atsirado mūsų saulės sistemos „statybiniai blokai“.

Naujo tyrimo metu mokslininkai nustatė, kad mūsų Saulės sistema yra maždaug 1,1 milijono metų senesnė, nei manyta anksčiau. Tai yra, ji yra ne 4,5673 milijardo metų, o 4,5684 milijardo metų plius minus 240 tūkstančių metų. Nors tai gali atrodyti kaip mažas laiko tarpas Visatoje, per milijoną evoliucijos metų gali nutikti daug.

Pažymima, kad preliminarus vertinimas buvo pagrįstas švino izotopų santykiu mineraluose, kuriuose gausu aliuminio. Tačiau aliuminio santykis buvo prieštaringesnis, ir tai rodo, kad pirmykščio ūko sudėtis ne visur buvo vienoda. Kaip aiškino mokslininkai, duomenys sukėlė problemų, nes tam, kad ūkas taptų nevienalytis, turėjo įvykti labai stiprūs saulės blyksniai arba šalia turėjo sprogti supernova.

 

Naujojo tyrimo autoriai įsitikinę, kad meteoritų cheminėje sudėtyje aptikti prieštaravimai gali priklausyti nuo terminių procesų, kuriuos patiria aliuminio turtingi mineralai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(13)
(4)
(9)

Komentarai (3)