Nežemiškas susitikimas. Ar Indijos ir Kinijos Mėnulio roveriai gali susitikti? (Video)  ()

Šiuo metu Žemės palydove veikia tik du Mėnulio roveriai: indų „Pragyan“ ir kinų „Jutu 2“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo metu Mėnulį tyrinėja tik du Mėnulio roveriai, kurie ten atvyko skirtingu laiku. Dar 2019 m., vykdant „Chanye 4“ misiją, Kinijos zondas „Jutu 2“ pradėjo savo darbą Žemės palydove. Ir visai neseniai Indijos „Pragyan“ aparatas iš „Chandrayaan 3“ misijos sukūrė jam kompaniją. Bet ar jie gali susitikti? Apie tai rašo „Hindustan Times“.

Mažiau nei prieš savaitę sėkmingu nusileidimu Pietų Mėnulio ašigalio regione buvo užbaigtas svarbus Indijos Mėnulio misijos „Chandrayan 3“ etapas. Kartu su „Vikram“ nusileidimo aparatu Mėnulio tyrinėti atvyko roveris „Pragyan“.

Šis įrenginys iš nusileidimo modulio sėkmingai nuriedėjo į Mėnulio paviršių rugpjūčio 24 dieną, o rugpjūčio 25 dieną Indijos mokslininkai parodė vaizdo įrašą, kaip tai atsitiko. Be to, Indijos kosmoso agentūra parodė, kaip abu įrenginiai atrodo iš orbitos aplink Mėnulį.

Prieš nusileidimą vienintelis Mėnulio roveris, kuris tebeveikė, buvo „Jutu 2“. Nors Kinija nenoriai dalijasi informacija apie savo Mėnulio roverio būklę, žinoma, kad jis tęsia darbą praėjus 4 metams po nusileidimo Mėnulyje. Jis juda, kai mūsų palydove yra diena, ir pereina į miego režimą, kai čia ateina naktis.

Naktys mėnulyje ne tik labai šaltos, temperatūra nukrenta žemiau minus 170 laipsnių Celsijaus, bet natūraliai ten patenka labai mažai saulės šviesos. Ši reikalinga roverio akumuliatoriams įkrauti.

 

Kinijos Mėnulio roveris kartu su nusileidimo moduliu pirmą kartą nusileido tolimojoje Mėnulio pusėje. Ir pirmą kartą Indija sugebėjo nuleisti savo prietaisus Pietų ašigalio srityje matomoje Mėnulio pusėje.

„Jutu 2“ nusileido von Kármáno krateryje, kuris savo ruožtu yra didžiulio Pietų ašigalio-Aitkeno baseino kraterio dalis. Kinijos aparato nusileidimo vietos koordinatės: 45,45 pietų platumos ir 177,58 rytų ilgumos. O roveris „Pragyan“ nusileido šioje Mėnulio vietoje: 69,36 pietų platumos ir 32,34 rytų ilgumos.

Indijos astronomas Syedas Ahmedas mano, kad dabar abu prietaisus skiria maždaug 1948 km. Tačiau astronomas Shanmuga Subramanianas mano, kad juos skiria maždaug 1891 km, plius minus 5 km.

 

Tačiau abu mokslininkai sutaria, kad Indijos ir Kinijos roveriams susitikti nėra net menkiausios tikimybės. Visų pirma, „Jutu 2“ visus šiuos metus nebuvo taip toli nuo nusileidimo vietos, o „Pragyan“ sukurtas taip, kad galėtų nukeliauti daugiausiai 500 metrų nuo nusileidimo modulio.

Tačiau svarbiausia yra tai, kad Indijos Mėnulio roveris nėra skirtas ilgalaikiam darbui ir turi baigti Mėnulio tyrimus per 1 mėnulio dieną, tai yra per 2 Žemės savaites. Atėjus nakčiai jis turi nustoti dirbti.

Beje, 2024 metais Kinija planuoja pasiųsti į Mėnulį naują misiją – „Chang'e 6“. Vykdant šią misiją pirmą kartą istorijoje Mėnulio regolitas bus renkamas tolimoje Žemės palydovo pusėje. Po to Kinijos erdvėlaivis pristatys šiuos pavyzdžius į Žemę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()