Kosminio zondo „Hayabusa“ kapsulėje aptikta medžiagos dalelių  (4)

Laboratorijoje atvėrus Japonijos kosminės agentūros JAXA aparato „Hayabusa“, kuris buvo nusileidęs asteroide „25143 Itokawa“, nuleidžiamąją kapsulę, buvo aptikta medžiagos dalelių, pranešė JAXA.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Japonų mokslininkai ištirs jas bandydami nustatyti, ar ši medžiaga yra iš minėtojo asteroido, skriejančio maždaug 300 mln. kilometrų atstumu nuo Žemės.

„Hayabusa“ misija truko 7 metus. Zondui pavyko nusileisti asteroide „25143 Itokawa“, bet vis dar neaišku, ar jis sėkmingai paėmė jo paviršiaus medžiagos mėginius. Neatmetama galimybė, kad kapsulėje rastos dulkės ir kitos dalelės galėjo patekti į ją Japonijos kosmodrome 2003 m. pakilus raketai nešėjai su „Hayabusa“ aparatu arba nuleidžiamajai kapsulei birželio 13 d. nukritus pietinėje Australijoje esančioje dykumoje.

JAXA specialistai palygins kapsulėje aptiktas daleles su kosmodrome ir dykumoje paimtais aplinkos mėginiais, sakoma pranešime.

Per visą kosminių tyrimų istoriją dar nebuvo pavykę tiesiogiai paimti medžiagos pavyzdžio iš asteroido paviršiaus. Jei paaiškės, kad „Hayabusa“ kapsulėje tikrai yra „25143 Itokawa“ paviršiaus dalelių, tai bus ypatingai svarbus mokslo pasiekimas bandant išsiaiškinti Saulės sistemos raidos istoriją, teigia mokslininkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: