Netoli Žemės surasta šalčiausia vieta Visatoje. Protu nesuvokiamas šaltis  ()

Tarpgalaktinės erdvės temperatūra yra apie −270 ℃ – tai tik trimis laipsniais aukšiau absoliutaus nulio. Bet yra ir dar šaltesnė vieta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mūsų galaktikoje yra vieta, kurią galima laikyti šalčiausia žinomoje Visatoje. Čia temperatūra tik 1 laipsniu viršija absoliutų nulį, rašo „Big Think“.

Temperatūra tarpgalaktinėje erdvėje

Šalčiausia vieta Visatoje yra toli nuo reikšmingų šilumos ir radiacijos šaltinių, o mūsų galaktikoje yra 5000 šviesmečių atstumu nuo Žemės. Tai gana artima pagal kosminius standartus. Jei tarpžvaigždinės erdvės temperatūra yra −270,4 ℃, tai Bumerango ūkas yra dar šaltesnis.

Kaip žinote, kuo toliau objektas yra nuo šilumos šaltinio, tuo žemesnė jo temperatūra. Pavyzdžiui, Žemė yra maždaug 150 milijonų km atstumu nuo Saulės, o vidutinė temperatūra planetoje yra 26 ℃. Bet jei atmosfera Žemėje nesulaikytų šilumos, čia būtų 50 laipsnių šalčiau. Pavyzdžiui, Plutone temperatūra yra −229 ℃, nes ši nykštukinė planeta yra už 5,9 mlrd. km nuo Saulės.

Protoplanetinis ūkas

Kalbant apie Bumerango ūką, tai yra protoplanetinis ūkas, tai reiškia, kad tai yra tarpinis etapas tarp į Saulę panašios žvaigždės mirties ir planetinio ūko. Jie atsiranda, kai palyginti mažos žvaigždės savo gyvenimo pabaigoje išmeta visą plazmą į kosmosą, palikdamos tik šerdį baltosios nykštukės pavidalu.

Bet prieš baltosios nykštukės fazę žvaigždės, panašios į Saulę, išsipučia iki didelių dydžių ir tampa raudonosiomis milžinėmis. O tarp raudonosios milžinės fazės ir planetinio ūko yra protoplanetinio ūko fazė. Ši fazė trunka tik kelis tūkstančius metų.

Šalčiausia vieta žinomoje Visatoje

 

 

Tačiau Bumerango ūkas yra ypatingas objektas. Čia centrinės žvaigždės dujos į kosmosą išmetamos 10 kartų greičiau nei formuojantis kitiems planetiniams ūkams. Šiame ūke temperatūra yra −272,15 ℃, tai yra 1 laipsniu aukščiau absoliutaus nulio (−273,15 ℃). Tačiau kai kuriose šio ūko vietose temperatūra siekia −272,65 ℃.

Kodėl čia taip šalta?

Bet kuris kitas planetinis ir protoplanetinis ūkas yra daug karštesnis, tačiau viską labai lengva paaiškinti. Faktas yra tas, kad centrinės žvaigždės išmetamos dujos yra labai karštos, tačiau jos labai greitai nuskrenda, sudarydamos ūką. Ūkas taip pat greitai plečiasi ir greitai atvėsta. Ūkas atvėsta daug greičiau, nei galėtų jį įkaitinti kitų žvaigždžių ir kosminių spindulių spinduliuotė. Ši temperatūra taps aukštesnė, tačiau tai įvyks daug vėliau, Bumerango ūko evoliucijos metu.

 

Šiuo metu iš visų stebimos visatos vietų Bumerango ūko natūrali temperatūra yra žemiausia. Tai sukelia greitas medžiagos išmetimas į supančią erdvę, kur ji gali gana netrukdomai plėstis.

Ar Saulės sistema gali būti šalčiausia vieta?

Mokslininkai mano, kad visatoje gali būti dar šaltesnė vieta, tačiau ji dar neatrasta. Galbūt kada nors Saulė įveiks šį rekordą, o mūsų Saulės sistemos liekanos trumpam taps šalčiausia vieta Visatoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(29)
(4)
(25)

Komentarai ()