Visata galėjo gimti juodojoje skylėje. Neįtikėtina teorija  ()

O kas, jei mūsų Visata būtų suformuota kitos Visatos juodojoje skylėje?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mes negyvename juodosios skylės viduje, tačiau neatmetama galimybė, kad mūsų Visata gimė joje. Amerikiečių kosmologas Paulas Sutteris paaiškina hipotezę, jog mūsų Visata galėjo atsirasti dėl juodosios skylės singuliarumo kitoje Visatoje, rašo „Popular Mechanics“.

Kuo panaši mūsų Visata ir juodosios skylės?

Juodojoje skylėje veikia labai stipri gravitacija, todėl niekas, net šviesa, negali palikti jos ribų. Tačiau mūsų Visata turi kažką bendro su juodosiomis skylėmis. Juodosios skylės turi įvykių horizontą, tai yra ypatingą nematomą sritį, už kurios niekas, net šviesa, neišlekia į kosmosą. Tai galima būtų padaryti tik judant greičiu, viršijančiu šviesos greitį, bet jis neįmanomas.

Mūsų Visata turi kosmologinį įvykių horizontą, ir jis atsirado dėl erdvės plėtimosi. Visos galaktikos nuo mūsų tolsta dideliu greičiu, o maždaug 14 milijardų šviesmečių atstumu šis greitis viršija šviesos greitį. Tačiau fizikinių dėsnių pažeidimų nėra, nes juda ne pačios galaktikos, o erdvė. Tačiau pasiekti galaktikų, esančių toliau nei 14 milijardų šviesmečių, neįmanoma. Faktas yra tas, kad erdvė tarp Žemės ir šių galaktikų plečiasi taip greitai, kad iki jų priartėti tiesiog niekada nebus galima. Tai yra, už kosmologinio įvykių horizonto ribų kosmosas mums nežinomas liks amžinai.

Visatą ir juodąsias skyles taip pat vienija singuliarumo buvimas. Tai begalinio tankio taškas, kuriame gravitacija visiškai suspaudė kiekvieną materijos dalelę į be galo mažą tašką. Juodojoje skylėje, centre yra singuliarumas, ir jei pateksite į juodąją skylę, peržengsite įvykių horizontą, galite atsidurti singuliarume. Mūsų Visatoje taip pat buvo singuliarumas ir jis vadinamas Didžiuoju sprogimu. Maždaug prieš 13 milijardų metų visa medžiaga žinomoje Visatoje susispaudė į be galo mažą tašką ir labai greitai išsiplėtė.

 

Nepaisant minėtų panašumų tarp mūsų Visatos ir juodosios skylės, vis tiek yra skirtumų, o materija yra singuliarumo prigimties. Juodojoje skylėje singuliarumas yra žinomoje erdvės vietoje, tačiau Visatoje singuliarumo erdvėje negalima rasti, jis egzistavo laike, tolimoje praeityje.

„Juodųjų skylių ir mūsų Visatos ypatumai savo prigimtimi yra visiškai skirtingi. Todėl negalime gyventi milžiniškos juodosios skylės viduje, nes pastarosios singuliarumas nėra panašus į Didžiojo sprogimo ypatumus,“ - sako P. Sutteris.

Mes vis dar iki galo nesuprantame, kas vyksta juodosios skylės centre. Trūksta žinių, kad suprastume tikrąją singuliarumo prigimtį. O bandymai išsiaiškinti, kas gali nutikti juodosios skylės centre, paskatino atsirasti neįprastoms teorijoms. Pagal tokias teorijas juodosios skylės singuliarumas nėra galutinis taškas, galbūt tai tiesiog labai suspausta medžiaga. Tokiu masteliu fizika gali būti visiškai kitokia ir mums nepažįstama.

 

Didžiulė gravitacija kartu su nežinomomis jėgomis gali sukelti reikšmingą erdvėlaikio audinio nestabilumą. Dėl šių nestabilumų gali atsirasti tam tikrų „burbulų“, jie yra visiškai atskirti nuo Visatos, kurioje buvo pirminė juodoji skylė. Šie burbulai turės savo Didįjį sprogimą, išsiplėtimą ir visą kitą evoliuciją. Kiekvienas iš jų turės savo visatas.

Pasak P. Sutterio, tai labai neįprasta hipotezė, nes pasirodo, kad mūsų Visata galėjo susiformuoti juodosios skylės viduje, bet kitoje Visatoje. Tačiau ji pagrįsta visiškai nauja fizika. Atsižvelgiant į tai, kad mes nepakankamai žinome apie singuliarumo prigimtį, šios galimybės negalima visiškai atmesti.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()