Milžiniškas karštos plazmos srautas skrenda tiesiai į Žemę. Kas nutiko (Video)  ()

Saulėje įvyko vainikinės masės išmetimas, kuris atsitrenks į mūsų planetą ir sukels geomagnetinę audrą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šeštadienį, rugsėjo 16 d., Saulėje įvyko dar vienas plazmos išsiveržimas į kosmosą, dėl kurio šis srautas, žinomas kaip vainikinės masės išmetimas (CME), patraukė link mūsų planetos. Mokslininkai prognozuoja G2 geomagnetinės audros pasirodymą rugsėjo 19 ir 20 dienomis, rašo „Space“.

50 metų Saulę tyrinėjantis fizikas Keithas Strongas socialiniame tinkle X (anksčiau – „Twitter“) paskelbė trumpą vaizdo įrašą, sukurtą pagal erdvėlaivių darytas nuotraukas. Tai rodo, kaip iš mūsų žvaigždės išsiveržia didžiulė labai karštos plazmos gija ir ši CME nukreipta į Žemę. Keithas Strongas rašė, kad per visus mūsų žvaigždės stebėjimo metus tai buvo didžiausias Saulės išsiveržimas, kokį jis kada nors matė.

JAV nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija (NOAA) paskelbė įspėjimą, kad prieš kelias dienas įvykęs vainikinės masės išstūmimas iš Saulės Žemę pasieks antradienį, rugsėjo 19 d., arba trečiadienį, rugsėjo 20 d. Dėl šio įvykio Žemėje atsiras G2 lygio geomagnetinė audra, kuri laikoma vidutine savo galia.

 

Geomagnetinės audros kyla dėl didelių plazmos iškrovų iš Saulės atmosferos. Kai kurios saulės dalelės praeina per magnetinį lauką ir prasiskverbia į viršutinius Žemės atmosferos sluoksnius ir dėl to atsiranda ryškios pašvaistės. Dėl šios geomagnetinės audros, kaip mano mokslininkai, pašvaistes bus galima stebėti šiek tiek į pietus nuo tų regionų, kur jos dažniausiai pasirodo.

Geomagnetinės audros turi penkis lygius nuo G1 iki G5, kur pirmasis laikomas silpniausiu ir sukelia nedidelius radijo ryšio ir maitinimo sistemų trikdžius. G5 gali lemti tai, kad didžiojoje planetos dalyje tuo pačiu metu kils didelių problemų, kai gali visiškai nutrūkti radijo ryšys ir sugesti elektros sistema. Laimei, tokios geomagnetinės audros pasitaiko labai retai.

 

Mokslininkų prognozėmis, G2 lygio geomagnetinė audra gali turėti tam tikrą neigiamą poveikį radijo ryšio ir energetikos sistemoms Žemėje, tačiau įvykus gedimui jis bus trumpalaikis ir truks keliasdešimt minučių. Navigacinės sistemos taip pat gali pradėti veikti netinkamai, tačiau tai taip pat truks neilgai.

Artimiausiu metu Žemėje gali pradėti kilti stipresnės geomagnetinės audros, nes maksimalus Saulės aktyvumas, kai yra daug energijos ir plazmos emisijos, numatomas jau 2025 m.

Tuo pačiu metu, anot mokslininkų, numatyti kosminius orus, kuriuos formuoja Saulė, yra taip pat sunku, kaip orus Žemėje, todėl prognozės ne visada pasitvirtina. Tačiau kartais saulės aktyvumo rezultatas gali būti dar blogesnis, nei mano mokslininkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(0)
(21)

Komentarai ()