Skamba visi portalai: ką iš kosmoso atgabeno NASA zondas (Foto, Video)  (3)

Įrenginys OSIRIS-REx numetė kapsulę su gruntu 102 000 kilometrų aukštyje. Mokslininkai įsitikinę, kad asteroide, kurio amžius siekia apie 4,5 milijardo metų, išliko tada buvusi cheminių elementų sudėtis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA laboratorinis zondas OSIRIS-REx nusileido bandymų aikštelėje Jutoje su asteroido Bennu pavyzdžiu. Pirmą kartą istorijoje JAV iš asteroido į Žemę pristatė uolienas ir dulkes, rašoma NASA svetainėje.

NASA mokslininkų ir inžinierių komanda iš gynybos koncerno „Lockheed Martin“ buvo pirmoji, kuri atvyko į zondo nusileidimo vietą. Specialistai ištyrė zondo būklę ir išmatavo dujų lygį aplink kapsulę.

„Kai pirmą kartą atvyksime į angarą, komanda išpakuos kapsulę su akmenimis ir dulkėmis iš asteroido“, – paaiškino „Lockheed“ OSIRIS-REx žemės atkūrimo vadovas Martinas Richardas Witherspoonas.

„Lockheed Martin“ inžinieriai pritvirtino dangtelius virš kapsulės ventiliacijos angų, kad apsaugotų mėginį nuo galimo užteršimo.

 

 

 

Kapsulė sveria apie 46 kilogramus, o paskutines 13 minučių per Žemės atmosferą skrido 44 000 km/val. greičiu. Kapsulė su asteroido gruntu nuo OSIRIS-REx aparato buvo paleistas 102 000 kilometrų aukštyje virš Žemės.

Misijos į asteroidą Bennu istorija

550 metrų skersmens asteroidas Bennu buvo aptiktas 1999 m. Tyrėjai įsitikinę, kad jame likusi cheminių elementų sudėtis, kokia buvo prieš maždaug 4,5 milijardo metų.

NASA pasirinko Bennu dėl jos artumo Žemės orbitai, o tyrimų misijos kaina siekia apie 800 mln. USD.

NASA ekspertai Bennu laiko pavojingiausiu Žemei asteroidu, nes per artimiausius 150 metų jis gali priartėti prie Žemės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(31)
(1)
(30)

Komentarai (3)