Problemų daugybė. NASA atidėjo ekspediciją į Marsą  ()

Pirmą kartą žmonija turės paleisti erdvėlaivį iš svetimos planetos. Tačiau projektas, susijęs su daugybe techninių sunkumų, taip pat iškilo organizacinių ir finansinių netikėtumų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA nusprendė atidėti Marso mėginio grąžinimo misijos (MSR) pradžią po to, kai nepriklausoma komisija nustatė daugybę sunkumų, susijusių su misijos tvarkaraščiu, kaina ir techniniais niuansais. Apie tai praneša „Futurism.com.“

Misija, kurios tikslas – rinkti Marso dirvožemio pavyzdžius, iš pradžių buvo planuota 2026 m. Tačiau dar birželį paaiškėjo, kad jos biudžetas pernelyg išaugo, todėl nuspręta atlikti nepriklausomą auditą.

MSR yra vadinama NASA prioritetu tyrinėjant giluminį kosmosą, tačiau, pasak ekspertų, nei Kongresas, nei Amerikos visuomenė dar tikrai nesuvokia mokslinės tyrimų vertės. Kritikai sako, kad misijos biudžetas nuo pat pradžių buvo nerealus.

Dėl to buvo nuspręsta, jog dar nėra gerai apgalvoto grafiko, kuriame būtų atsižvelgta į visus techninius klausimus ir turimo finansavimo kaštus.

Kitaip tariant, nors mėginių gavimas iš Marso paviršiaus atrodo daug žadantis, NASA pastangos pasirodė brangios, netvarkingos ir nenuoseklios.

Koks bus MSR likimas, kol kas nežinoma. NASA atstovai pranešė sukūrę specialią komisiją, kuri, tiesą sakant, tikrins ankstesnės komisijos darbą.

Misija yra nepaprastai sunki. Pirmą kartą žmonijai teks paleisti erdvėlaivį iš svetimos planetos, projektas kupinas nemažai techninių sunkumų, jau nekalbant apie tai, ar pavyks pasiekti galutinį tikslą ir sugrąžinti erdvėlaivį atgal į Žemę.

 

Tuo pačiu NASA kalba apie šios programos svarbą ir išreiškia atsargų optimizmą.

„NASA planuoja tyrinėti Mėnulį ir Marsą,“ – neseniai sakė Nicola Fox, NASA asocijuotoji mokslo administratorė ir naujosios tyrinėjimų komandos vadovė.

Anot jos, Marsas yra platus mokslinių tyrimų laukas ir bet kokia papildoma informacija apie Raudonąją planetą turėtų būti NASA „Artemis“ programos, kurios galutinis tikslas – išsiųsti žmogų į Marsą, pagrindas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(8)
(4)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: