Viduramžių rankraštyje rasta įrodymų apie paslaptingą dangaus reiškinį – ir jis gali pasikartoti kitąmet  ()

Žvaigždė T CrB ryškiau sužimba kas 80 metų – 1217 m. dokumentas gali padėti patvirtinti jos įsižiebimų reguliarumą, rašo „Live Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1217 m. vienas vokiečių vienuolis pažvelgė į žvaigždėtą dangų pietvakariuose ir pastebėjo, kad paprastai silpnai švytinti žvaigždė spindi neįprastai intensyviai – taip ji švytėjo kelias dienas. Tuometinis Ursbergo abatas Burchardas užfiksavo šį reginį tų metų kronikoje. Jis rašė: „buvo pastebėtas nuostabus ženklas“ ir pridūrė, kad paslaptingas objektas, esantis Corona Borealis žvaigždyne, „itin ryškiai švietė daugelį dienų“.

Šis viduramžių rankraštis galėjo būti pirmasis reto kosminio reiškinio, vadinamo pasikartojančia nova – mirusios žvaigždės, siurbiančios medžiagą iš didesnio palydovo, ir sukeliančios pasikartojančius šviesos žybsnius reguliariais laiko tarpais – užfiksavimas. Remiantis naujais tyrimais, minėta „nuostabioji“ žvaigždė gali būti T CrB, esanti Corona Borealis žvaigždyne ir maždaug kas 80 metų maždaug savaitei dramatiškai paryškėjanti. Tačiau moksliškai ji buvo užfiksuota tik du kartus – 1866 m. ir 1946 m. Kitas ilgai lauktas žvaigždės išsiveržimas numatomas 2024 m.

Straipsnyje, paskelbtame svetainėje „arXiv.org“, astronomas Bradley E.Schaeferis iš Luizianos valstybinio universiteto teigia, kad Burchardo įrašas ir kita 1787 m. kronika yra pirmieji žinomi T CrB novos užfiksavimai.

Tačiau kaip galime būti tikri, kad Burchardas pastebėjo T CrB, o ne kokį nors kitą dangaus reiškinį –pavyzdžiui, vienkartinę supernovą ar kometą? B.Schaeferis beveik iš karto atmetė supernovos galimybę, teigdamas, kad jei toks smarkus įvykis – kai dramatiško sprogimo metu žūsta masyvi žvaigždė – būtų įvykęs taip neseniai, jis būtų palikęs liekanų, kurios būtų aiškiai matomos šiandien.

 

Atsižvelgiant į tai, kad niekas nepastebėjo supernovos liekanų Corona Borealis žvaigždėdaroje, mažai tikėtina, kad tai, ką pamatė Burchardas, buvo galingas žvaigždės sprogimas.

Galimybę, kad įvykis buvo kometa, paneigti šiek tiek sudėtingiau. Anot Šventosios Stefanijos vienuolyno Graikijoje kronikos, anksčiau tais metais danguje buvo matoma kometa. Tačiau dauguma to meto vienuolių žinojo apie kometas – jos buvo laikomos pražūties pranašais. Mažai tikėtina, kad Burchardas būtų apibūdinęs kometą kaip kažką „nuostabaus“ ar nepaminėjęs jos „ugnies uodegos“, tvirtina B.Schaeferis.

 

Astronomas taip pat mano, kad 1787 m. pasikartojančią novą užfiksavo anglų dvasininkas ir astronomas Francisas Wollastonas. Jis aprašė į novą panašią žvaigždę, kurios koordinatės beveik tiksliai sutampa su T CrB padėtimi danguje. Nors F.Wollastonas šią žvaigždę identifikavo naudodamas vardą iš garsaus astronomo Williamo Herschelio katalogo, B.Schaeferis mano, kad tai iš tikro buvo T CrB.

Mokslininkai bus pasirengę kitam tikėtinam novos žybsniui 2024 m. pabaigoje – kai jis įvyks, šiuolaikiniai astronomai jį įtrauks į šimtmečius skaičiuojantį praeities rekordų sąrašą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(21)
(0)
(21)

Komentarai ()