Pirmą kartą istorijoje. Už kosmines šiukšles buvo skirta bauda. Įvardyta suma  ()

Vienai amerikiečių kompanijai buvo skirta 150 000 USD bauda už netinkamą savo nebeveikiančio palydovo utilizavimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV federalinė ryšių komisija apkaltino Amerikos palydovinės televizijos tiekėją DISH, kad šis netinkamai sunaikino nebeveikiantį palydovą. Už tai DISH kompanijai pirmą kartą istorijoje buvo skirta 150 000 USD bauda už kosmines šiukšles, rašo „ScienceAlert“.

Brangus kosminis šlamštas

Remiantis JAV Federalinės ryšių komisijos (FCC) pareiškimu, DISH nenukreipė palydovo „EchoStar-7“, kuris veikia nuo 2002 m., į tinkamą orbitą pasibaigus jo naudojimo laikui. Tokiu būdu šis palydovas tapo nauja didžiulio kosminių šiukšlių kiekio orbitoje dalimi ir gali kelti grėsmę veikiantiems palydovams. Pirmą kartą istorijoje FCC nubaudė palydovų operatorių už kosminių šiukšlių šalinimo taisyklių nesilaikymą.

Kompanija DISH, pasak FCC atstovų pareiškimo, pasibaigus eksploatavimo laikui, palydovą „EchoStar-7“ turėjo pakelti 300 km aukščiau nei jo darbinė orbita. Tačiau palydovui liko per mažai degalų, todėl jį pavyko pakelti tik 120 km aukščiau. Tokiu būdu buvo pažeistas ankstesnis susitarimas.

FCC teigė, kad orbitoje atsiranda vis daugiau palydovų, todėl įmonės privalo laikytis kosminių šiukšlių, kurios gali pakenkti orbitoje veikiantiems įrenginiams, šalinimo taisyklių. O pirmoji tokia bauda už taisyklių pažeidimą rinkos dalyviams duoda signalą, kad FCC pasiryžusi rimtai stebėti palydovų išjungimą.

FCC atstovų teigimu, DISH sutiko sumokėti baudą ir ateityje laikytis būtinų rekomendacijų. Tuo pačiu metu palydovinės televizijos tiekėjas teigė, kad FCC nepateikė jokių konkrečių išvadų, kad palydovas „EchoStar-7“ dabar kelia grėsmę kitiems palydovams kosminių šiukšlių pavidalu. DISH mano, kad jo palydovui reikia minimalios orbitos, kad jį būtų galima išmesti, o bendrovės pareigūnai teigia, kad ji turi didelę patirtį saugiai eksploatuojant palydovus.

Kova su kosminėmis šiukšlėmis prasidėjo

 

Tuo pat metu JAV Federalinė civilinės aviacijos administracija (FACA) neseniai paskelbė, kad ketina imtis reikiamų priemonių, kad sumažintų kosminių šiukšlių kiekį orbitoje. Tam privačios įmonės turėjo sunaikinti viršutines nešančiųjų raketų stadijas arba perkeldamos jas į mažiau apkrautas orbitas, arba siųsdamos jas sudeginti viršutiniuose Žemės atmosferos sluoksniuose. JAV akcinės bendrovės jau turi laikytis šių taisyklių.

FACA pareiškė, kad jei dabar nebus imtasi reikiamų priemonių kosminių šiukšlių kiekiui sumažinti, susidūrimų su veikiančiais įrenginiais rizika labai padidės dėl šiukšlėmis užpildytos Žemės orbitos. Tai taip pat kelia grėsmę naujų paleidimų į kosmosą saugumui.

Kiek kosminių šiukšlių yra orbitoje?

 

Europos kosmoso agentūra apskaičiavo, kad šiuo metu aplink Žemę skrieja maždaug 1 milijonas daugiau nei 1 cm dydžio kosminių šiukšlių, o mažesnių šiukšlių yra daug kartų daugiau. Net 1 centimetro kosminių šiukšlių gabalas, skriejantis per erdvę dideliu greičiu, po smūgio gali išjungti veikiantį palydovą ar kitą erdvėlaivį.

Per pastaruosius kelerius metus įvairių palydovų orbitoje labai padaugėjo ir jų bus dar daugiau, todėl kosminės šiukšlės kelia vis realesnę grėsmę Žemei.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()