Nauja kosminė stotis. NASA susiduria su problemomis kuriant TKS pakaitalą: kas žinoma  ()

Panašu, kad „Northrop Grumman“ pasitraukė iš lenktynių dėl TKS pakaitalo, o „Blue Origin“ keičia savo „Orbital Reef“ stoties planus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA planavo iki 2030 metų nutraukti Tarptautinės kosminės stoties (TKS) eksploataciją ir pasirašė sutartis su privačiomis kompanijomis, kad sukurtų visavertį jos pakaitalą. Tačiau „lazdas į ratus“ šiam projektui tikriausiai kiša patys NASA rangovai.

Terminai slegia ir atrodo, kad „Northrop Grumman“ visiškai atsisako projekto, o „Blue Origin“ keičia planus. NASA nerimauja, kad TKS pabaigos metu gali būti neįmanoma sukurti naujos kosminės stoties. Kas vyksta įgyvendinant projektą, skirtą pakeisti TKS? Apie tai rašo „Gizmodo“.

2022 m. NASA paskelbė, kad TKS baigs savo eksploatavimo laiką 2030 m. Paskutiniams astronautams palikus stotį, ji bus nukreipta į Žemės atmosferą ir nuleista į Ramųjį vandenyną, kur bus panardintos TKS nuolaužos. Tuo pačiu metu NASA pasirašė sutartis su keliomis privačiomis kompanijomis dėl naujos kosminės stoties statybos.

Anot šaltinių, susipažinusių su situacija, vienas iš rangovų „Northrop Grumman“ gali nedalyvauti kuriant naują NASA stotį. Vietoj to, bendrovė greičiausiai prisijungs prie „Voyager Space“ ir „Airbus“, dirbdama visiškai kitoje orbitinėje stotyje.

„Northrop Grumman“ yra viena iš trijų kompanijų, su kuriomis NASA sudarė sutartį kuriant TKS įpėdinį. Kiti du yra „Blue Origin“ ir „Nanoracks“. Kalbant apie „Blue Origin“, kuri šiame projekte dirba kartu su „Sierra Space“, šaltinių teigimu, tarp įmonių buvo skirtumų dėl darbo plano kuriant pakaitalą TKS.

 

Tačiau oficialiame komentare „Gizmodo“ „Blue Origin“ ir NASA atstovai teigė, kad darbas prie projekto tęsiamas, o „Sierra Space“ bendrovė veikia kaip subrangovė. Visų pirma, ji turėtų sukurti visaverčius LIFE modulius „Orbital Reef“ stočiai. Neseniai buvo atliktas dar vienas sėkmingas tokio modulio prototipo stiprumo išbandymas.

Tuo pačiu metu, pasak šaltinių, „Blue Origin“ paėmė kai kuriuos darbuotojus, dirbusius prie „Orbital Reef“ projekto, ir išsiuntė juos dirbti prie naujo NASA Mėnulio nusileidimo įrenginio „Blue Moon“ projekto. Šiame pilnai daugkartinio naudojimo tūpimo modulyje tilps 4 astronautai ir planuojama jį panaudoti 2029 metais Mėnulyje išlaipinti misijos „Artemis 5“ įgulą.

Tuo pačiu metu „Sierra Space“ paskelbė, kad pradėjo kurti savo kosminę stotį. Be to, toliau dirbama tobulinant kosminį lėktuvą „Dream Chaser“, kuris artimiausiu metu jau gali pristatyti krovinius ir astronautus į TKS, o vėliau ir į būsimą kosminę stotį. Lėktuvas galės priimti nuo 3 iki 7 astronautų ir iki 5,5 tonos krovinių.

 

NASA patarėjai nerimauja, kad sunaikinus TKS gali nepavykti sukurti naujos kosminės stoties, nes privatūs rangovai ne visada laikosi grafiko. Belieka tikėtis, kad po 7 metų kosmose bus pastatyta nauja orbitinė stotis, nes kitu atveju orbitoje gali likti tik Kinijos forpostas „Tiangong“.

Kalbant apie Kiniją, kitais metais KLR bandys padaryti tai, ko dar nė viena pasaulio šalis nėra padariusi. Planuojamas Kinijos nusileidimo modulis turėtų ne tik nusileisti tolimoje Mėnulio pusėje, bet ir paimti vietinių uolienų pavyzdžius ir pristatyti juos į Žemę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: