Žemėje tokio dalyko nėra. NASA Marse nufotografavo neįprastą reginį (Foto)  ()

Žemėje tokio saulėlydžio pamatyti neįmanoma, ir tam yra priežasčių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA mokslininkai išleido naują Marso vakarinio dangaus vaizdą, kuriame matyti, kaip saulė leidžiasi Raudonojoje planetoje. Šis neįprastas saulėlydis, kai dangus įgauna mėlyną atspalvį, labai skiriasi nuo raudonai oranžinės dangaus spalvos, kurią galima pamatyti saulėlydžio metu Žemėje, rašo „ScienceAlert“.

Marsaeigis „Perseverance“ dar šių metų liepą Marse nufotografavo neįprastą saulėlydį, tačiau šiuo vaizdu NASA mokslininkai pasidalijo visai neseniai. Nuotraukoje matyti, kad saulėlydis Raudonojoje planetoje apšviečia dangų šaltai mėlyna spalva. Tokio saulėlydžio Žemėje nematyti ir tam yra priežasčių.

Kadangi Marsas yra toliau nuo Saulės nei Žemė, Raudonoji planeta gauna mažiau nei 50 % mūsų planetą pasiekiančios saulės šviesos. Marso atmosferą sudaro beveik vien anglies dioksidas su mažais azoto ir deguonies tarpais. Todėl Saulės šviesos dalelės skirtingai sąveikauja su Marso ir Žemės atmosferos cheminiais elementais.

Saulei apšviečiant Žemę, saulės šviesos dalelės sąveikauja su deguonimi, azotu ir kitais mūsų planetos atmosferos elementais ir tokiu būdu mėlyna šviesa išsisklaido. Dėl šios priežasties dienos metu galime matyti mėlyną dangų.

 

Kai saulė teka arba leidžiasi Žemėje, dauguma mėlynos ir violetinės šviesos bangų, einančių per atmosferą, įgauna raudoną arba oranžinį atspalvį. Dėl to, kad Marso atmosfera taip pat užpildyta geležies dulkėmis, raudona saulės spindulių spalva visą dieną skleidžiasi danguje. Tačiau saulėlydžio ar saulėtekio metu Marse šviesa įgauna šaltai mėlyną atspalvį. Mokslininkų teigimu, taip yra dėl to, kad Marso atmosferoje esančios dulkių dalelės yra tinkamo dydžio ir mėlyna šviesa į atmosferą prasiskverbia daug geriau nei Žemėje.

 

Dėl stiprios mėlynos šviesos sklaidos ji geriausiai matoma prie pat Saulės, kuri „nusileidžia“ Marse. Dėl sąveikos su dulkėmis viršutiniuose Raudonosios planetos atmosferos sluoksniuose mėlyna prieblandos dangaus spalva išlieka kelias valandas ir po saulėtekio, ir po saulėlydžio.

Pasak mokslininkų, „Perseverance“ marsaeigis dažnai fotografuoja prieblandų dangų Marse ir tai padeda tirti debesis šioje planetoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(2)
(19)

Komentarai ()