Kartojasi blogiausia. Rusijos TKS modulyje įvyko avarija. Kas atsitiko (Video)  ()

Per mažiau nei metus įvyko trečiasis aušinimo skysčio nuotėkis kosmose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmadienį, spalio 9 d., Rusijos modulyje „Nauka“ (viename iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS) segmentų) įvyko rimta avarija. Tapo žinoma apie aušinimo skysčio nutekėjimą atsarginėje aušinimo sistemoje, kuri naudojama palaikyti normaliai temperatūrai rusiškame modulyje.

„Roskosmos“ pareiškė, kad stoties įgulos gyvybei ir pačios TKS darbui jokios grėsmės nėra. Situacijos tyrimas tęsiamas, rašo „ScienceAlert“.

Trečia identiška avarija

Per mažiau nei metus įvyko trečiasis aušinimo skysčio nuotėkis kosmose, nors dvi ankstesnės avarijos įvyko Rusijos erdvėlaiviuose.

Pirmadienio, spalio 9 d., vakarą NASA atstovai sužinojo, kad į kosmosą skrenda aušinimo skystis iš modulio „Nauka“ išorinės aušinimo sistemos, kuri yra rezervinė. Amerikiečiai paprašė savo astronautų patikrinti, kas vyksta TKS, o NASA astronautė Jasmine Mogbeli patvirtino, kad rusiškas modulis iš tiesų kiauras.

Vėliau pasirodė „Roskosmos“ žinutė, kurioje taip pat buvo rašoma, kad įvyko nuotėkis, tačiau atsižvelgiant į tai, kad tai buvo atsarginė aušinimo sistema, modulyje buvo palaikoma normali temperatūra. Rusijos kosmoso agentūra pranešė, kad astronautų gyvybei grėsmės nebuvo, o ši nelaimė stoties darbui įtakos neturėjo.

Šią informaciją oficialiai patvirtino ir NASA. Amerikiečiai pranešė, kad pagrindinė „Nauka“ modulio aušinimo sistema veikia normaliai.

Rusijos problemos kosmose

Panašūs aušinimo skysčio nutekėjimai jau įvyko dviejuose Rusijos Federacijos erdvėlaiviuose. Praėjusių metų gruodį panaši avarija įvyko Rusijos erdvėlaivyje „Sojuz MS-22“, kuris buvo prijungtas prie TKS. Tada skystis kelias valandas tekėjo į kosmosą. Aušinimo sistemos pažeidimo priežastis buvo mažo meteorito smūgis.

 

Dėl šios avarijos du Rusijos Federacijos kosmonautai ir vienas JAV astronautas turėjo likti TKS iki šių metų rugsėjo mėn. Faktas yra tai, kad pažeistą erdvėlaivį „Sojuz MS-22“ rusai turėjo grąžinti į Žemę be įgulos, o kovo pabaigoje jis sudužo Kazachstane.

Kad trys astronautai galėtų grįžti į Žemę, „Roskosmos“ vasarį į TKS išsiuntė dar vieną erdvėlaivį – „Sojuz MS-23“. Astronautų laimei, jis sėkmingai įvykdė grįžimo į Žemę užduotį.

Dar vienas aušinimo skysčio nutekėjimas įvyko Rusijos krovininiame erdvėlaivyje „Progress MS-21“ šių metų vasarį. Rusai paskelbė, kad erdvėlaivio aušinimo sistemoje buvo sumažintas slėgis, o tą patį mėnesį jis buvo nuleistas iš orbitos ir nuskandintas Ramiojo vandenyno vandenyse.

Tai nėra atsitiktinumas, tai sisteminga seka

 

Ekspertai mano, kad avarijų vienodumas Rusijos erdvėlaiviuose, o dabar ir TKS modulyje, greičiausiai nėra susijęs su išoriniais veiksniais, pavyzdžiui, meteoritų poveikiu. Pavyzdžiui, kosmoso analitikas Jonathanas McDowellas teigia, kad trijų skirtingų aušinimo sistemų gedimai nėra atsitiktinumas, o sisteminga seka. Ekspertas mano, kad greičiausiai dėl to kalta pradinė nekokybiška sistemų gamyba.

McDowello teigimu, kita avarija tik pabrėžia faktą, kad sumažėjo Rusijos kosminės įrangos patikimumas. Rugpjūčio mėn. Mėnulyje nukritusio nusileidimo aparato „Luna 25“ nelaimės kontekste, situacija su Rusijos kosmoso programa neatrodo labai gera, mano ekspertas.

TKS išlieka viena iš nedaugelio Rusijos ir JAV bendradarbiavimo sričių, išlikusių po visapusiškos Rusijos Federacijos invazijos į Ukrainą. Tačiau pati orbitinė stotis, kuri pirmą kartą priėmė astronautus prieš 23 metus, jau yra pasenusi, todėl NASA planuoja nutraukt jos eksploataciją po 7 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()

Susijusios žymos: