Žiauriau už stipriausius uraganus Žemėje. Jupiteryje pirmą kartą buvo atrasta monstrinė jėga (Foto)  ()

Jupiteryje pirmą kartą buvo atrasta nauja atmosferos ypatybė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žiauriau už stipriausius uraganus Žemėje. Jupiteryje pirmą kartą buvo atrasta monstrinė jėga.

Žurnale „Nature Astronomy“ paskelbto tyrimo duomenimis, Jameso Webbo kosminiu teleskopu astronomams pavyko aptikti iki šiandien nežinotą Jupiterio atmosferos ypatybę. Tai didelio aukščio reaktyvinė srovė, t. y. ypač stipraus vėjo zona, kuri yra galingesnė už 5 kategorijos uraganus Žemėje, rašo „Space“.

 

Mokslininkai teigia, kad juos labai nustebino tai, kad jiems pavyko padaryti naują atradimą planetoje, kuri, atrodo, jau buvo gerai ištirta.

Tačiau Jameso Webbo kosminiu teleskopu darytų Jupiterio vaizdų analizė parodė, kad viršutiniuose dujų milžinės atmosferos sluoksniuose, būtent apie 40 km virš debesų apatinėje stratosferos dalyje, yra anksčiau nepastebėta reaktyvinė srovė.

Tai labai stiprių greitųjų vėjų zona, judanti 515 km/h greičiu. Tai yra 2 kartus galingesni vėjai už 5 kategorijos uraganus Žemėje.

Mokslininkai išsiaiškino, kad Jupiterio reaktyvinė srovė yra 4800 km pločio, o jos atradimas buvo visiška staigmena. Ši srovė yra virš pusiaujo ir, nors ji nėra tokia įspūdinga kaip geriau žinomi planetos atmosferos bruožai, naujasis atradimas leidžia suprasti, kaip sąveikauja skirtingi Jupiterio atmosferos sluoksniai.

 

 

Nors Jupiteris labai skiriasi nuo Žemės, bent jau dydžiu ir tuo, kad tai yra dujų milžinė, o mūsų planeta yra uolėtas pasaulis, abejose planetose yra daugiasluoksnė atmosfera.

Ankstesni stebėjimai jau parodė, kad žemesniuose atmosferos sluoksniuose egzistuoja milžiniškos audros ir sušalusio amoniako debesys. Tačiau Jameso Webbo teleskopas gali matyti, kas vyksta virš šių debesų stratosferoje.

 

Mokslininkai mano, kad vėjo greitis skirtinguose Jupiterio atmosferos sluoksniuose yra ekstremalių oro sąlygų planetoje priežastis.

Dabar mokslininkai nori palyginti naujo stebėjimo rezultatus su ankstesnių tyrimų rezultatais, kad tiksliai išsiaiškintų, kokių savybių vėjai turi skirtinguose dujų milžinės atmosferos sluoksniuose. Tai taip pat padės suprasti, kaip greitai vėjas Jupiteryje keičiasi priklausomai nuo aukščio.

Pasak tyrimo autorių, dabar jie nori atlikti papildomus Jupiterio stebėjimus naudodami Jameso Webbo kosminį teleskopą, kad išsiaiškintų, ar laikui bėgant kinta aptiktos reaktyvinės srovės greitis ir dydis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: