Staigmena astronomams. NASA aparatas nuskrido į asteroidą ir padarė netikėtą atradimą  ()

„Lucy“ pasiekė pirmąjį savo misijos tikslą, tačiau viskas pasisuko netikėta linkme.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trečiadienį, lapkričio 1 d., NASA erdvėlaivis, skirtas Jupiterio Trojos asteroidams tirti, pasiekė pirmąjį daugiametės misijos tikslą. Zondas „Lucy“ priartėjo prie ne itin didelio asteroido Dinkinesh, esančio pagrindinėje asteroidų juostoje tarp Marso ir Jupiterio planetų. Savo fotoaparato pagalba įrenginys nufotografavo asteroidą, o štai astronomų, gavusius šiuos duomenis, laukė tikra staigmena, rašo „Space“.

Erdvėlaivis „Lucy“ jau 2021 m. spalį išvyko tyrinėti 8 Jupiterio Trojos asteroidų. Prieš tai jis turėjo praskrieti pro du pagrindinio asteroido juostos „akmenis“, tarp kurių buvo ir Dinkinesh, ​​pirmasis misijos taikinys.

Kas yra Jupiterio Trojos asteroidai? Tai kosminės uolienos, kurios sukasi aplink Saulę ta pačia orbita kaip ir Jupiteris. Jų tyrimas turėtų suteikti astronomams duomenų apie Saulės sistemos formavimąsi ir raidą.

Kas yra asteroidas Dinkinesh? Šis asteroidas buvo aptiktas dar 1999 m., tačiau tik 2023 m. vasarį jis pagaliau gavo pavadinimą. Dinkinesh, išvertus iš amharų kalbos (ja kalbama Etiopijoje, Afrikoje), reiškia „tu esi nuostabus“. Taip Etiopijoje buvo vadinamos garsiojo australopiteko Lucy, gyvenusio prieš 3,2 mln. metų fosilijos. NASA erdvėlaivis gavo savo pavadinimą senovės žmogaus protėvio garbei.

Ką atrado erdvėlaivis „Lucy“?

 

Kai zondas „Lucy“ praskriejo pro Dinkinesh asteroidą ir nufotografavo jį, paaiškėjo, kad šis kosminis akmuo yra ne vienas, o turi palydovą. Tai buvo visiška staigmena astronomams, kurie niekada nebuvo stebėję šio asteroido iš arti. Apskritai, Dinkinesh tapo mažiausiu asteroidu, kurį kada nors ištyrė erdvėlaivis. Mokslininkų teigimu, dabar vietoj planuotų 10 asteroidų „Lucy“ aparatas tirs 11.

16 000 km/val. greičiu pro du asteroidus praskriejusiam aparatui pavyko nustatyti šių akmenų dydį: Dinkinesh yra 790 m pločio, o jo dar neįvardytas palydovas – 220 m. Bet tai tik preliminarūs duomenys kol kas, bet per savaitę NASA mokslininkai gaus visus duomenis iš šio Dinkinesh ir jo palydovo stebėjimo.

 

„Lucy“ aparatas atliko daugybę savo instrumentų bandymų. Tokiu būdu mokslininkai galėjo įsitikinti, kad jie veikia gerai, ir ateityje galės surinkti svarbių duomenų apie Jupiterio Trojos asteroidus.

NASA zondas dar turi daug nuveikti. Pirma, jis turi atlikti gravitacinį manevrą aplink Žemę, kad 2025 m. praskristų šalia kito taikinio. Tai bus asteroidas iš pagrindinės asteroidų juostos, vadinamos Donaldu Johansonu. Akmuo gavo savo vardą mokslininko Donaldo Johansono, atradusio australopiteko Lucy palaikus, garbei. Toliau NASA zondas tirs ir kitus 8 Jupiterio Trojos asteroidus, tarp kurių taip pat yra dvi dvejetainės asteroidų sistemos, tai yra, asteroidai turi mėnulius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()