Mėlyna dėmė. NASA skelbia naują Jupiterio nuotrauką. Kodėl planeta turi keistą išvaizdą (Foto)  ()

Tokio Jupiterio nesame įpratę matyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujoji dujų milžino nuotrauka buvo padaryta Hablo kosminiu teleskopu ultravioletinės šviesos diapazone.

NASA paskelbė naują Jupiterio vaizdą, kuris sutampa su dviem svarbiais įvykiais, nutikusiais šią savaitę dujų milžinui.

Pirma, lapkričio 1-2 dienomis Jupiteris buvo artimiausiu atstumu nuo Žemės – 595 mln. km, antra, planeta buvo opozicijoje. Tai reiškia, kad Jupiteris lapkričio 2–3 dienomis buvo matomas danguje, esančiame tiesiai priešais Saulę taip, kad Žemė buvo tarp šių dviejų objektų. Tačiau naujas Jupiterio vaizdas yra unikalus, nes vienas pagrindinių jo bruožų atrodo visiškai kitaip, rašo „Forbes“.

Hablo kosminio teleskopo užfiksuotas Jupiterio vaizdas rodo kažką neįprasto, dėl kurio šis vaizdas yra unikalus. Milžiniška atmosferos audra, žinoma kaip Didžioji Raudonoji dėmė (didžiausia audra Saulės sistemoje), atrodo mėlyna, o ne raudona.

Hablo teleskopas padarė šią nuotrauką ultravioletinės šviesos diapazone, kurio bangos ilgis yra daug trumpesnis nei matomos šviesos. Žmonės nemato UV šviesos, todėl nuotrauka buvo pakoreguota. Hablo teleskopas užfiksavo tris ultravioletinės šviesos bangos ilgius, iš kurių mokslininkai priskyrė mėlyną, žalią ir raudoną spalvas, kad galėtume mėgautis šiuo vaizdu.

Netoli Jupiterio pusiaujo, jei pažvelgtume į vaizdo apačią, pamatytume garsiąją Didžiąją Raudonąją dėmę. Tai anticikloninė audra, kurios dydį galima palyginti su Žemės dydžiu. Ši audra atrodo mėlyna, o ne raudona, nes debesų dalelės dideliame aukštyje virš audros sugeria ultravioletinių bangų ilgių šviesą.

 

Astronomai mano, kad šios atmosferinės audros dydis nuolat kinta, nors ir toliau prieš laikrodžio rodyklę pučia daugiau nei 500 km/val. greičio vėjai tarp dviejų debesų juostų, judančių link audros priešingomis kryptimis.

Prieš 4 metus mokslininkai išsiaiškino, kad Didžiosios Raudonosios dėmės dydis mažėja, tačiau kodėl tai vyksta, šiuo metu nežinoma. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl astronomai naudoja Hablo teleskopą Jupiteriui stebėti opozicijos metu. Be to, Jupiteris šiuo metu yra ryškiausias.

Naujasis dujų milžino vaizdas yra didesnio Jupiterio atmosferos audrų tyrimo dalis. Mokslininkai nori daugiau sužinoti apie giliausius planetos debesis, taip pat nustatyti jų struktūrą.

 

Venera šiuo metu yra ryškiausias objektas naktiniame danguje, bet Jupiteris taip pat bus labai ryškus artimiausias porą savaičių. Norint pamatyti jį plika akimi, sutemus reikia žiūrėti į rytus arba prieš aušrą – į vakarus. Jei naudositės žiūronais ar teleskopu, švytinčių taškų pavidalu galėsite pamatyti keturis pagrindinius dujų milžino palydovus – Kalisto, Ganimedą, Europą ir Ijo.

Palyginimui – Jupiterio vaizdas užfiksuotas Jameso Webbo teleskopu:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()