Kvapą gniaužiantys vaizdai! Naujasis Euklido teleskopas padarė pirmąsias kosmoso nuotraukas! (Foto)  ()

Europos kosmoso agentūros (ESA) teleskopas pradėjo dirbti, siekdamas atskleisti pagrindines Visatos paslaptis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

ESA pristatė pirmąsias astronominių objektų nuotraukas, darytas Euklido kosminiu teleskopu, kuris šią vasarą pradėjo tirti tamsiąją materiją ir tamsiąją energiją mūsų Visatoje, rašo BBC.

Per ateinančius 6 metus Euklido teleskopas, pavadintas senovės graikų matematiko vardu, tirs, kaip tamsioji medžiaga ir tamsioji energija pavertė mūsų Visatą tokia, kokią matome šiandien. Manoma, kad jos sudaro 95 % visos Visatos sudėties. Per skirtą laiką kosminis teleskopas turėtų sukurti didžiausią 3D kosmoso žemėlapį iš visų egzistuojančių.

 

 

ESA mokslininkų teigimu, nei tamsiosios medžiagos, nei tamsiosios energijos tiesiogiai aptikti nepavyksta, tačiau yra tam tikrų jų egzistavimo ženklų, kuriuos gali pamatyti naujasis teleskopas. Visų pirma, jis stebės milijardų galaktikų, esančių daugiau nei 10 milijardų šviesmečių atstumu nuo mūsų, formą ir judėjimą.

Tamsioji medžiaga ir tamsioji energija išlieka viena didžiausių šiuolaikinės astrofizikos paslapčių. Mokslininkai žino apie pirmosios buvimą dėl gravitacinio poveikio matomai medžiagai, o tamsiąją medžiagą greičiausiai sudaro dalelės, kurios dar turi būti atrastos. Jei nebūtų tamsiosios medžiagos, galaktikos negalėtų egzistuoti kaip visuma, mano mokslininkai.

Kalbant apie tamsiąją energiją, ji taip pat nematoma, tačiau tai jėga, kuri priešinasi gravitacijai ir didžiuliu greičiu atitraukia galaktikas viena nuo kitos. Tai yra, ši jėga lemia Visatos plėtimasį.

Dabar 1,4 milijardo dolerių vertės Euklido teleskopas atsiuntė pirmuosius mokslinius įvairių astronominių objektų vaizdus. Pasak ESA astronomų, teleskopas pranoko visus jų lūkesčius, nes anksčiau nebuvo galima padaryti tokių detalių vaizdų.

Pirmosios Euklido kosminio teleskopo nuotraukos

 
 
 

 

Galaktika IC 342

Euklido teleskopas nufotografavo spiralinę galaktiką IC 342, kuri dažnai vadinama paslėptąja galaktika, nes yra už Paukščių Tako disko ir dažniausiai yra užstojama tamsių dulkių ir ryškių žvaigždžių.

 

Arklio galvos ūkas

 

 

Euklidas taip pat nufotografavo Arklio galvos ūką, kuris yra didžiulis dujų ir dulkių debesis, kuriame gimsta naujos žvaigždės. Ūkas yra 1500 šviesmečių atstumu nuo mūsų. Nors daugelis teleskopų nufotografavo šį ūką, jiems nepavyko pasiekti tokio detalumo lygio.

Persėjo spiečius

 

Viena masyviausių struktūrų Visatoje yra Persėjo spiečius, esantis 240 milijonų šviesmečių atstumu nuo mūsų. Šioje nuotaukoje matyti maždaug 1000 galaktikų ir dar keli tūkstančiai už jų.

NGC 6397

 

Rutulinis žvaigždžių spiečius NGC 6397 yra 7800 šviesmečių atstumu nuo Žemės. Tai viena iš dviejų arčiausiai mūsų esančių rutulinių spiečių. Jame yra labai senos žvaigždės, kurių amžių galima palyginti su visos Visatos amžiumi. Tokiuose spiečiuose yra tūkstančiai ir net milijonai žvaigždžių, surištų gravitacijos. Rutulinių spiečių tyrimas gali suteikti daug informacijos apie Paukščių Tako istoriją, taip pat apie tamsiosios medžiagos pasiskirstymą.

 
 

 

NGC 6822

Euklidas taip pat nufotografavo galaktiką NGC 6822, kuri yra puikus nykštukinės netaisyklingos galaktikos pavyzdys. Įsikūręs 1,6 milijono šviesmečių nuo mūsų, objektas yra viena iš artimiausių mums galaktikų. NGC 6822 neturi konkrečios formos, todėl manoma, kad daugelis galaktikų ankstyvojoje Visatoje yra tokios.

Pasak ESA mokslininkų, tik daugybės galaktikų stebėjimas padės aptikti subtilius tamsiosios materijos ir tamsiosios energijos egzistavimo signalus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(0)
(23)

Komentarai ()