Didesnė už Jupiterį. Didžiausia žinoma planeta. Koks tai pasaulis ir kur jis yra  ()

Astronomai mano, kad yra keli kandidatai į didžiausios žinomos planetos titulą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mūsų didžiulėje Paukščių Tako galaktikoje yra daug planetų, kurių dauguma vis dar laukia, kol bus atrastos. Tarp daugelio žinomų planetų mūsų Žemė atrodo labai maža. Netgi Saulės sistemoje ji yra daug mažesnė už tą patį Jupiterį. Ar yra planetų, kurios yra didesnės už didžiausią Saulės sistemos planetą? Kiek jos didesnės už Jupiterį? O kokia yra didžiausia astronomams žinoma planeta? Apie tai rašo „Space“.

Didžiausia žinoma planeta

Tiesą sakant, yra keletas kandidatų į didžiausios žinomos planetos titulą. Tačiau didžiausias iš jų yra dujų milžinas, vadinamas ROXs 42Bb. Ši planeta yra 460 šviesmečių atstumu nuo mūsų, pagal masę ji yra 9 kartus didesnė už Jupiterį, o skersmuo – 2,5 karto.

Pasak Thane'o Curry iš Teksaso universiteto San Antonijuje, JAV, mažai tikėtina, kad ši planeta tikrai yra didžiausia žinoma planeta. Yra maždaug tokio pat dydžio ir dar didesnių planetų.

Pavyzdžiui, buvo atrasta pora protoplanetų, kurios vis dar formuojasi kaip tikros planetos, ir jos skrieja aplink žvaigždę PDS 70, 370 šviesmečių atstumu nuo mūsų. Šiuo metu manoma, kad šių protoplanetų dydis yra 2–4 ​​kartus didesnis nei Jupiterio skersmenį. Kitas kandidatas į didžiausios planetos titulą vadinamas HAT-P-67 b, o šio objekto dydis yra daugiau nei 2 kartus didesnis nei Jupiterio.

Viena iš priežasčių, kodėl mokslininkai turi keletą kandidatų į didžiausios planetos titulą, yra dėl skirtingų būdų, kuriais mokslininkai matuoja egzoplanetų dydį. Pavyzdžiui, mokslininkai neturi būdo tiesiogiai išmatuoti šių planetų dydžio, todėl jie turi nustatyti jų dydį pagal kitus veiksnius, pavyzdžiui, jų skleidžiamos šviesos ryškumą ir bangos ilgio struktūrą. Tačiau tokie matavimai ne visada yra 100 % tikslūs. Nors ROX 42Bb ir dvi protoplanetos buvo aptiktos tiesiogiai, tai yra, kaip atskiri objektai, besisukantys aplink savo žvaigždes.

Kitos planetos randamos naudojant tranzito metodą, tai yra, kai planeta pralėkusi prieš savo žvaigždę užtemdė dalį jos šviesos. Taip buvo atrasta planeta HAT-P-67 b. Tokiu atveju egzoplanetų dydį galima išmatuoti tiesiogiai.

Ne planeta, ne žvaigždė

 

Yra dar vienas sunkumas, susijęs su didžiausios planetos dydžio nustatymu, ir tai yra būdas nustatyti, ar tai planeta. Daugelis žmonių žino, kad žvaigždės yra dideli objektai, o planetos yra daug mažesni objektai. Tačiau iš tikrųjų yra rudųjų nykštukių, kurios yra per mažos, kad būtų žvaigždės, bet per didelės, kad būtų laikomos planeta. Mokslininkai sutinka, kad rudosios nykštukės nėra planetos, tačiau atskirti šių tipų objektus sunku.

Pasak Currie, visuotinai priimta, kad objektas, kurio masė 13 kartų didesnė už Jupiterio masę, yra rudoji nykštukė. Mažesnės masės objektas yra planeta. Tačiau, kaip parodė naujausi stebėjimai, viršutinė riba, kas laikoma planeta ir kas laikoma rudąja nykštuke, gali būti kitokia. Tai yra, 25 kartus didesni už Jupiterį pagal masę arba mažesni už šią vertę objektai gali būti laikomi planetomis, viskas, kas viršija šią ribą, jau yra rudosios nykštukės.

 

Nors mokslininkai teigia, kad ROX 42Bb vis dar yra planeta, jos formavimasis labiau panašus į žvaigždžių formavimosi procesą. Paprastai į Jupiterį panašios planetos sudaro uolinę šerdį, kuri pritraukia dulkes ir dujas, o tada atsiranda dujų milžinas. ROX 42Bb atveju protoplanetinio disko dalis, iš kurios susidaro planetos, buvo tokia masyvi, kad ją tiesiog suspaudė gravitacijos įtaka ir susidarė dujų milžinas, sakė Currie. Taip iš molekulinių debesų susidaro žvaigždės.

Objekto formavimas šiuo metu nėra planetos apibrėžimo proceso dalis. Mokslininkai nesutaria, kaip vadinti ROX 42Bb dėl didelio objekto ir jo žvaigždės masės santykio, t. y. masės dydžio, palyginti su žvaigždės mase, ir to, kokiu atstumu objektas yra nuo tos žvaigždės – 5 kartus toliau nei Neptūnas, paskutinė Saulės sistemos planeta, yra toliau nuo Saulės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(0)
(18)

Komentarai ()

Susijusios žymos: