Niekada nematyti kadrai. Kinija pirmą kartą skelbia „Tiangong“ stoties nuotraukas iš kosmoso (Foto)  (1)

Nuotraukas padarė vienas iš „Shenzhou-16“ misijos taikonautų iš kelių šimtų metrų aukščio virš Kinijos stoties.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos nacionalinė kosmoso administracija pirmą kartą parodė panoramines nuotraukas, kuriose užfiksuota visa „Tiangong“ kosminės stoties struktūra. Nuotraukose matyti T formos stotis, susidedanti iš trijų modulių, kartu su didžiulėmis saulės baterijomis ir robotizuotu išoriniu manipuliatoriumi, rašo „South China Morning Post“.

„Tiangong“ stoties nuotraukas iš kelių šimtų metrų aukščio padarė vienas iš erdvėlaivio „Shenzhou-16“ taikonautų (taip Kinijoje vadinami astronautai), prieš tai, kai erdvėlaivis paliko stotį ir spalio pabaigoje sėkmingai nusileido Žemėje.

Šiose nuotraukose užfiksuota visa 90 tonų sverianti konstrukcija, susidedanti iš trijų segmentų, su saulės baterijomis ir robotizuotu išoriniu manipuliatoriumi. Taip pat matyti, kaip Žemė atrodo iš kosmoso, kuri yra fone.

Kinijos nacionalinės kosmoso administracijos atstovai teigė, kad nuo „Tiangong“ stoties statybų pradžios 2021 metais Kinijos taikonautai turėjo mažai galimybių padaryti tokias nuostabias nuotraukas. Tačiau spalio 30 d., erdvėlaiviui „Shenzhou-16“ tolstant nuo stoties, buvo galima padaryti unikalių panoraminių nuotraukų.

 

Orbitinės struktūros centre yra „Tianhe“ modulis, kuris yra pagrindinis, o prie jo iš dviejų pusių pritvirtinti „Mentian“ ir „Wentian“ moduliai. Kiekvienas stoties segmentas turi savo 55 metrų ilgio saulės baterijas. Visi trys moduliai buvo paleisti į kosmosą atskirai, o tada visas stoties surinkimas įvyko praėjusį rudenį.

 

Erdvėlaivis „Shenzhou-17“ ir krovininis laivas „Tianzhou-6“ yra pritvirtinti prie „Tianhe“ modulio priekio ir galo, kaip parodyta nuotraukose, o 10 metrų ilgio robotinis išorinis manipuliatorius yra ant „Wentian“ modulio. Kinijos „Tiangong“ kosminės stoties svoris sudaro apie 20 % Tarptautinės kosminės stoties (TKS), kuri šiuo metu yra aukštesnėje orbitoje nei Kinijos stotis, svorio.

 

Nors „Tiangong“ stotis gali atlikti perpus mažiau eksperimentų nei TKS, Kinijos stotyje vis dar yra daugiau erdvės astronautams gyventi ir dirbti.

 

Neseniai Kinija paskelbė, kad artimiausiu metu „Tiangong“ stotis bus padidinta pridedant dar tris segmentus . Taigi T formos struktūra taps kryžminė. Tokiu atveju stoties svoris padidės iki 180 tonų. Be to, taikonautams bus skirta daugiau vietos gyventi ir atlikti tyrimus.

Kinija planuoja naudoti „Tiangong“ stotį bent iki 2031 m. Tų pačių metų sausį, TKS turėtų būti deorbituota ir sunaikinta. Kaip jau rašėme, NASA įvertino TKS sunaikinimą 1 mlrd. USD.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(2)
(10)

Komentarai (1)