Siaubinga juoda skylė. Kas nutiko Saulei. Žemės laukia tikras smūgis (Video)  ()

NASA erdvėlaivis užfiksavo didžiulės tamsios dėmės atsiradimą ant mūsų žvaigždės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai prognozuoja, kad didelio greičio saulės vėjo srautas, prasiveržęs iš didžiulės vainikinės skylės, sukels geomagnetinių audrų atsiradimą Žemėje. Jis mūsų planetą veiks kelias dienas, rašo „IFLScience“.

Erdvėlaivis „Solar Dynamics Observatory“ užfiksavo, kaip ant Saulės atsirado didžiulė vainikinė skylė, iš kurios „išbėgo“ plazmos srautas, tapęs saulės vėjo dalimi. Šis didelio greičio saulės vėjas jau pasiekė mūsų planetą, o antradienį, gruodžio 5 d., Žemėje pasirodė vidutinio stiprumo geomagnetinė audra, kuri turės savo poveikį artimiausiomis dienomis.

JAV Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (NOAA) mokslininkai mano, kad dėl nedidelės geomagnetinės audros galios neigiamų pasekmių ryšio, navigacijos sistemoms ir energijos sistemoms tikėtis neverta.

Vainikinės skylės, nors ir atrodo baisiai, turi žemesnę temperatūrą ir tankį nei aplinkinės Saulės plazmos. Dažnai jos atsiranda poliariniuose Saulės regionuose, bet kartais pasitaiko ir kitose Saulės vietose.

Šiose skylėse magnetinis laukas yra apie 2,5 tūkstančio kartų stipresnis už Žemės magnetinį lauką ir net didesnis nei kituose Saulės regionuose. Dėl stipraus magnetinio lauko slėgis didėja, o aplinkinis atmosferos slėgis mažėja. Tai lemia plazmos temperatūros sumažėjimą, palyginti su aplinka, nes stiprus magnetinis laukas neleidžia iš mūsų žvaigždės vidaus judėti karštesnei plazmai.

 

Pasak mokslininkų, tokių didžiulių vainikinių skylių atsiradimas kartu su saulės dėmių skaičiaus padidėjimu rodo, kad Saulės aktyvumo pikas tikrai ateis anksčiau nei tikėtasi.

Skirtingas Saulės aktyvumas pasireiškia per saulės ciklus, kurie trunka kas 11 metų. Šio ciklo metu yra mažo aktyvumo arba saulės minimumo ir didelio aktyvumo arba saulės maksimumo laikotarpiai.

 

Ankstesnės prognozės rodė, kad Saulės aktyvumo maksimumas naujajame cikle, prasidėjusiame 2019 metais, turėtų būti 2025 metų viduryje. Tačiau keli šiais metais atlikti tyrimai parodė, kad saulės maksimumas iš tikrųjų pasireikš 2024 m. sausio mėn., o didelis Saulės aktyvumas bus stebimas iki spalio mėn. Tai reiškia, kad padidės saulės dėmių skaičius, įskaitant daugiau vainikinių skylių.

Dėl to Saulės energijos ir plazmos emisijos į kosmosą vyks dažniau, o jeigu jos pasieks Žemę, įvairaus stiprumo geomagnetinės audros kitąmet taps itin dažnu reiškiniu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(2)
(9)

Komentarai ()