Ugninis erdvėlaivio sugrįžimas. 32 machų greitis! NASA skelbia unikalų video  ()

Erdvėlaivis „Orion“ į Žemės atmosferą pateko 32 kartus didesniu už garso greitį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjo metai, kai nepilotuojamas erdvėlaivis „Orion“ sėkmingai sugrįžo į Žemę po kelionės į Mėnulį ir atgal. Taip baigėsi „Artemis 1“ misija, tapusi būsimos pilotuojamos misijos į Mėnulį, planuojamos 2024 metų pabaigoje, pagrindu. Minėdama reikšmingo įvykio metines, NASA paskelbė stulbinančius kadrus, kuriuose matyti ugningas erdvėlaivio patekimas į Žemės atmosferą 32 kartus didesniu nei garso greitis, rašo „IFLScience“.

Pernai, 2022 metų gruodžio 11 dieną erdvėlaivis „Orion“ grįžo į Žemę, tačiau jo patekimas į atmosferą, sprendžiant iš vaizdo įrašo, nebuvo labai lengvas, dėl to erdvėlaivis paliko ugnies pėdsaką. Nepilotuojamas erdvėlaivis kaip „Artemis 1“ misijos dalis išskrido į kosmosą iki šiol galingiausia pasaulyje SLS nešančiaja raketa (tai buvo pirmasis jos startas) praėjusių metų lapkričio 16 d.

„Orion“ kelionė į Mėnulį ir atgal truko 25 dienas, iš kurių šešias jis skriejo aplink Mėnulį. Tuo pačiu metu „Orion“ sugebėjo nustatyti pilotuojamoms misijoms skirtų erdvėlaivių skrydžio nuotolio rekordą. Jis buvo 434 500 km atstumu nuo Žemės, kur niekada nebuvo buvęs toks erdvėlaivis.

Šio skrydžio tikslas buvo išbandyti erdvėlaivį, kuris kitų metų pabaigoje į Mėnulį nugabens astronautus vykdant misiją „Artemis 2“.

 

„Orion“, priartėjęs prie Žemės, į planetos atmosferą pateko beveik 40 000 km/val. greičiu. Tuo pat metu erdvėlaivis pirmą kartą išbandė naują grįžimo iš kosmoso būdą, kuris padės būsimiems astronautams nusileisti tinkamoje Žemės vietoje, neatsižvelgiant į tai, kur įvyko patekimas į atmosferą. Mokslininkų teigimu, tokiu būdu būsimų Mėnulio misijų astronautai visada galės nusileisti Ramiojo vandenyno vandenyse netoli JAV pakrantės.

Erdvėlaiviui grįžtant į Žemę taip pat buvo išbandytas naujas apsauginis šilumos skydas, kuris yra didžiausias kada nors sukurtas. Nors NASA mokslininkai nesitikėjo, kad šiluminis skydas bus taip paveiktas, nes ugniai patekus į atmosferą nuo jo atlūžta kur kas daugiau medžiagos, nei parodė simuliacijos.

 

Pirmą kartą nuo „Apollo“ programos pabaigos 1972 m. NASA astronautai sugrįš į Mėnulį erdvėlaiviu „Orion“ 2024 m. rudenį. Pagal NASA planą keturi astronautai tiesiog apskris aplink Mėnulį ir grįš į Žemę.

Po to astronautus Mėnulyje planuojama išlaipinti jau 2025 metais, jei neatsitiks nieko nenumatyto. Ši misija buvo pavadinta „Artemis 3“. NASA jau susidūrė su tam tikromis problemomis, kurios gali turėti įtakos šios misijos terminui. Ekspertai mano, kad skrydis į Žemės palydovą gali neįvykti 2025 ar net 2026 metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(0)
(28)

Komentarai ()

Susijusios žymos: