Žvėriškas greitis! 31 mln. km per 100 sekundžių! NASA iš erdvėlaivio į Žemę atsiuntė nerealų video  (1)

Jei ateiviai perimtų NASA siunčiamus duomenis iš kosmoso, jie labai nustebtų pamatę katę, bėgiojančią aplink sofą paskui lazeriuką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA darbuotojai panaudojo specialią lazerinę technologiją Ultra HD vaizdo įrašams transliuoti iš gilios erdvės į Žemę. Jų nuomone, ši technologija padės pagerinti ryšio kokybę su erdvėlaiviais ir astronautais, praneša „Business Insider“.

Informacijos perdavimo iš gilios erdvės į Žemę ir atgal spartinimas, taip pat pralaidumo didinimas yra labai svarbūs NASA planams siųsti astronautus į Marsą, teigiama pranešime.

Naudojant lazerį mokslininkams pavyko transliuoti 15 sekundžių trukmės vaizdo klipą Ultra HD formatu. Vaizdo įrašas buvo perduotas iš erdvėlaivio „Psyche“ į Žemę.

Erdvėlaivis buvo 30 milijonų km atstumu nuo Žemės, o tai yra 80 kartų didesnis atstumas nei nuo mūsų planetos iki Mėnulio. Ultra HD vaizdo įrašas šį atstumą įveikė vos per 101 s, kai buvo transliuojamas 267 Mbps greičiu. Pagrindinį vaidmenį* atliko katė, vardu Taters, kuri priklauso vienam iš NASA darbuotojų.

„Nepaisant to, kad perdavimas buvo vykdomas milijonų kilometrų atstumu, mums pavyko viršyti antžeminio interneto ryšio greitį“, – sakė NASA „Jet Propulsion Laboratory“ elektronikos skyriaus vadovas Ryanas Rogalinas.

 

„Gavus vaizdo įrašą Palomare (observatorijoje), jis įprastu internetu buvo išsiųstas į „Jet Propulsion Laboratory“, ir šis ryšys buvo lėtesnis nei signalas, sklindantis iš gilios erdvės“, – pridūrė jis.

Kaip lazerinis ryšys veikia gilioje erdvėje

Galingas lazerio signalas, sklindantis iš „Jet Propulsion Laboratory“, esančios Kalifornijoje (JAV) ant Stalo kalno, įrangos veikia kaip švyturys, padedantis „Psiche“ nukreipti savo siųstuvą. Tada erdvėlaivis naudoja lazerį, kad nukreiptų informaciją atgal į Žemę, kurią surenka ir atsisiunčia Gale teleskopas Palomaro observatorijoje San Diego apylinkėse.

 

 

Optiniam ryšiui naudojama ta pati technologija, kaip ir šviesolaidiniam internetui, nes šviesos signalas sklinda tokiu pat greičiu kaip radijo bangos, tačiau gali perduoti daugiau informacijos, kuri gali būti naudinga ateityje įkeliant ir atsisiunčiant duomenis.

2023 metų lapkričio 14 dieną vykusio eksperimento metu pavyko perduoti pranešimą maždaug 16 milijonų km atstumu vos per 50 sekundžių. Duomenų perdavimo greitis palaipsniui didėjo, kol gruodžio 4 d. pasiekė antžeminio plačiajuosčio interneto lygį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(25)
(1)
(24)

Komentarai (1)