Saturno palydove aptikti cheminiai elementai ir energijos šaltinis, būtinas gyvybės atsiradimui  ()

Saturno palydovas Enceladas laikomas viena tikėtiniausių vietų aptikti nežemišką gyvybę Saulės sistemoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po keliolikos kilometrų storio ledo pluta plyti vandenynas, iš kurio į paviršių veržiasi geizeriai. Pro juos skrisdamas zondas Cassini paėmė mėginių ir išmatavo spektrą.

Mokslininkai netruko aptikti vandens, anglies dvideginio, metano, amoniako ir vandenilio molekulių požymių spektre – tai parodė, kad Encelado vandenyne vyksta įdomių cheminių reakcijų ir yra energijos šaltinių.

Spektre įvairių linijų matyti ir daugiau, tačiau nustatyti, kokie elementai jas kuria, iki šiol nepavyko.

Dabar grupė mokslininkų pritaikė kitokius analizės metodus ir aptiko įrodymų, kad Encelado vandenyne esama vandenilio cianido bei įvairių angliavandenilių.

Vandenilio cianidas – HCN – buvo labai svarbi molekulė gyvybės atsiradimui Žemėje, taigi gali tokį vaidmenį atlikti ir kitur. Ji gali dalyvauti gausybėje reakcijų ir jungtis į įvairias sudėtingas struktūras, taip duoti pradžią aminorūgštims ir kitoms sudėtingoms molekulėms, kurios būtinos gyvybei užsimegzti.

 

Angliavandeniliai – acetilenas, etanas ir propenas – rodo, kad Encelado vandenyne esama galingų energijos šaltinių. Kartu šie atradimai leidžia spręsti, jog Encelade yra chemiškai ir energetiškai tinkamos sąlygos tiek gyvybei atsirasti, tiek jau egzistuojančiai išsilaikyti.

Tyrimo rezultatai publikuojami Nature Astronomy.
 

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()