Praėjo 3 mėnesiai. Kodėl NASA negali atidaryti konteinerio su asteroido Bennu pavyzdžiais  ()

Kosmoso agentūra turi sukurti naujus įrankius, kad atidarytų konteinerį su garsiosios kosminės uolos fragmentais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rugsėjo pabaigoje JAV Jutos valstijos dykumoje nusileido erdvėlaivio OSIRIS-REx numesta kapsulė, kurioje buvo arti Žemės esančio asteroido Bennu uolienų pavyzdžiai. Mokslininkai mano, kad raktas į Saulės sistemos kilmę ir mūsų planetos išvaizdą slypi šios uolienos sudėtyje.

NASA mokslininkai 3 mėnesius bandė atidaryti konteinerį su akmenimis ir dulkėmis, surinktomis iš asteroido Bennu. Iki šiol visi tyrimai buvo atlikti naudojant ant konteinerio susikaupusias dulkes ir buvo padaryti keli svarbūs atradimai.

Dabar kosmoso agentūra tikisi, kad mėginio konteineris bus atidarytas 2024 m. pradžioje, nes inžinieriai kuria naujus įrankius, padėsiančius jį atidaryti nepažeidžiant turinio, praneša „Gizmodo“.

Erdvėlaivis OSIRIS-REx į asteroidą Bennu išskrido 2016 m. rugsėjį ir tikslą pasiekė 2018 m. gruodį. 2020 m. spalį prietaisas surinko uolienų pavyzdžius ir 2021 m. gegužę pradėjo kelionę atgal į Žemę.

Asteroido dalys buvo sandariai uždarytos specialioje talpykloje, kad jos liktų nepažeistos, kol atvyks į Žemę. Tačiau buvo problemų atidarant konteinerį, ir mokslininkai jau 3 mėnesius atlieka savo tyrimus, analizuodami ant jo paviršiaus susikaupusias dulkes.

Bendra iš asteroido Bennu surinktų mėginių masė yra apie 250 gramų, nors iš pradžių mokslininkai planavo gauti tik 60 gramų.

1,16 milijardo dolerių vertės OSIRIS-REx misija jau pasitvirtino. Mokslininkai atliko ankstyvą asteroidų mėginių analizę ir rado daug anglies ir vandens molekulių. Tai patvirtina teoriją, kad gyvybės statybinius blokus į Žemę galėjo atnešti asteroidai. Tačiau įdomiausia, kaip teigia mokslininkai, tikriausiai slypi konteinerio viduje. Todėl mokslininkai, sukūrę naujus įrankius, vis dar planuoja konteinerį su mėginiais atidaryti kitų metų pradžioje. Šios priemonės vis dar kuriamos ir testuojamos.

 

NASA planuoja, kai bus išimti pagrindiniai asteroido Bennu uolienų pavyzdžiai, kai kuriuos iš jų perduos mokslininkams iš viso pasaulio.

Asteroidas Bennu yra santykinai maža netoli Žemės esanti kosminė uoliena, kuri kas 6 metus artėja prie Žemės. Mokslininkai mano, kad Bennu galėjo atitrūkti nuo daug didesnio, daug anglies turinčio asteroido maždaug prieš 700 milijonų–2 milijardus metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(36)
(1)
(35)

Komentarai ()