Geriausi kadrai per dešimtmečius. Vulkaniškiausias Saulės sistemos pasaulis. NASA skelbia foto  ()

Erdvėlaivis „Juno“ praskrido beveik 1500 km atstumu nuo Jupiterio palydovo Ijo, kurio paviršių dengia daugybė ugnikalnių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2023 m. gruodžio 30 d. NASA erdvėlaivis „Juno“ nufotografavo tikrai smurtinį ir vulkaniškiausią Saulės sistemos pasaulį – Jupiterio palydovą Ijo. Mokslininkai mano, kad tai geriausi Ijo vaizdai, gauti per pastaruosius dešimtmečius, rašo „Forbes“.

Gruodžio 30 d. erdvėlaivis „Juno“ labai arti praskriejo pro Ijo – beveik 1500 km atstumu nuo pasaulio paviršiaus, padengto daugybe ugnikalnių. Ijo vyksta tokie stiprūs ugnikalnių išsiveržimai, kad tokių įvykių Žemėje nematyti.

Vulkaninis aktyvumas Ijo vyksta daugiausia dėl gravitacinės Jupiterio įtakos. Taip pat kiti trys didžiausi milžiniškos planetos palydovai: Ganimedas, Europa ir Kalisto savo gravitacija taip pat veikia vulkanizmą.

Aplink Jupiterį Ijo visiškai apsisuka per 42 dienas, per tą laiką palydovo viduje susidaro didžiulis šilumos kiekis, dėl kurio, pasak mokslininkų, po uolėtu paviršiumi susidaro magmos vandenynas.

 

Artėdamas prie vulkaninio Jupiterio mėnulio, NASA įrenginys padarė daugybę nuostabių nuotraukų. Mokslininkai mano, kad tai geriausi Ijo vaizdai, gauti per dešimtmečius.

Erdvėlaivis „Juno“ aplink Jupiterį skrieja nuo 2016 m. ir per tą laiką jau kelis kartus praskriejo Europą, Ganimedą ir Ijo – tris iš keturių didžiausių dujų milžinės palydovų. Ketvirtasis – Kalisto, kurį 2031–2034 m. tirs Europos kosmoso agentūros JUICE erdvėlaivis. Šis zondas taip pat tirs Europą ir Ganimedą, o galiausiai pirmą kartą kosmoso tyrinėjimų istorijoje skries aplink pastarąjį palydovą.

 

 

Kita NASA transporto priemonė, pavadinta „Europa Clipper“, taip pat tyrinės Jupiterio palydovus nuo 2030 m., tačiau pagrindinis jos tikslas yra ištirti Europą. Tačiau stebėtinai Ijo nebus tiriamas minėtais zondais.

NASA planavo atsiųsti atskirą įrenginį tyrinėti Ijo, tačiau galiausiai ši misija buvo atšaukta.

Erdvėlaivis „Juno“ apsisuka aplink Jupiterį per 38 dienas, o per šiuos metus arti planetos galės skristi 11 kartų. Vasario 3 dieną „Juno“ paskutinį kartą priartės prie Ijo 1500 km atstumu ir taip pat padarys ne mažiau nuostabių nuotraukų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(0)
(20)

Komentarai ()

Susijusios žymos: