Saulės sistemoje slepiasi dar vienas Marsas! Ką išsiaiškino mokslininkai (Video)  (3)

Remiantis neseniai atliktu tyrimu, maždaug 1400 AU atstumu nuo Saulės yra maždaug Marso arba Merkurijaus dydžio planeta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mūsų galaktikoje yra vadinamųjų klajojančių planetų (rogue planet), arba planetų-paklydėlių, judančių tarpžvaigždinėje erdvėje ir nesusijusių su žvaigždėmis. Tačiau tokias planetas gali pritraukti žvaigždės gravitacija. Tyrimo, paskelbto žurnale „The Astrophysical Journal Letters“, autoriai teigia, kad tokia klajojanti planeta yra labai toli nuo Saulės ir savo dydžiu primena arba Merkurijų, arba Marsą, rašo „Universe Today“.

Tolimiausias žinomas planetinis kūnas Saulės sistemoje yra Plutonas, esantis 39 AU (astronomis vienetas) atstumu nuo Saulės (tai yra 39 kartus toliau nei atstumas nuo Žemės iki mūsų gimtosios žvaigždės). Ši nykštukinė planeta yra Kuiperio juostos dalis, tai yra išorinė Saulės sistemos dalis, kuri tęsiasi iki 1000 AU atstumu nuo Saulės. Naujojo tyrimo autoriai mano, kad arba pačioje Kuiperio juostoje, arba kur kas toliau, aplink Saulę sukasi paklydusi planeta, užfiksuota mūsų žvaigždės gravitacijos.

Šiuo metu mokslininkai mano, kad klajojančios planetos susidaro arba kaip planetinių sistemų dalis, o paskui nuskrenda nuo jų, arba susidaro nesusijusios su jokia žvaigžde tarpžvaigždinėje erdvėje. Bet kokiu atveju jos keliauja per kosmosą laisvu skrydžiu.

 

Yra hipotezė, kad žvaigždžių gravitacija gali užfiksuoti tokią planetą ir priversti ją suktis stabilia orbita. Tyrimo autoriai nusprendė išsiaiškinti, ar yra tikimybė, kad per 4,5 milijardo metų žvaigždės gyvavimo istoriją tokią planetą savo gravitacija galėtų užfiksuoti Saulė. Tyrimo metu buvo naudojami įvairių mūsų galaktikoje laisvai skriejančių planetų stebėjimų rezultatai.

Mokslininkai sukūrė specialų modeliavimą, leidžiantį nustatyti galimybę, kad Saulė užfiksuos paklydusią planetą, kuri suksis Saulės sistemos pakraštyje. Po maždaug 100 000 000 modeliavimų rezultatai parodė, kad tokia Marso ar Merkurijaus dydžio planeta tikrai gali egzistuoti kažkur Saulės sistemos pakraštyje. Tuo pačiu metu ji gali būti 600–3500 astronominių vienetų atstumu nuo Saulės, nors kai kurie modeliavimai rodo tikslesnį skaičių – 1400 astronominių vienetų.

 

Tyrimo autoriai teigia, kad išsamus tokios planetos tyrimas suteiks daug informacijos apie tai, kaip planetos formuojasi aplink kitas žvaigždes. Ir tai, kad tai greičiausiai uolinė antžeminės grupės planeta, leis mums sužinoti apie tokių planetų tinkamumą gyventi.

Dabar belieka atrasti šią planetą, o mokslininkai mano, kad dabartinės technologijos leis tai padaryti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(37)
(5)
(32)

Komentarai (3)