Venera turėjo „draugą“, kurį „nužudė“. Atskleista, kodėl planeta sukasi kitaip nei kitos  ()

Venera sukasi aplink savo ašį priešinga kryptimi, palyginti su kitomis Saulės sistemos planetomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Venera kartais vadinama keistąja Žemės dvyne. Nors planetos yra panašaus dydžio, Venera turi labai tankią atmosferą ir aukščiausią temperatūrą. Jei žmogus atsidurtų šios planetos paviršiuje, jį sudegintų ir sugniuždytų didžiulis slėgis.

Tačiau Venera turi dar vieną keistą bruožą. Jei visos Saulės sistemos planetos sukasi aplink savo ašį prieš laikrodžio rodyklę, tai Venera sukasi priešinga kryptimi. Tiksli to priežastis vis dar neaiški, tačiau žurnale „Universe“ paskelbto naujo tyrimo autoriai mano, kad kaltas planetos palydovas, kurį užfiksavo ir vėliau sunaikino Venera, rašo „IFLScience“.

Yra žinoma, kad mūsų Mėnulio atsiradimas stabilizavo ir sulėtino Žemės sukimasį aplink savo ašį gravitacinio poveikio pagalba. Tačiau tyrimo autoriai teigia, kad dingęs Veneros palydovas planetą paveikė dar labiau.

Pačioje Saulės sistemos formavimosi pradžioje, kai uolinės planetos įgijo didžiąją masės dalį, daugelis planetų statybinių blokų ir toliau sukosi aplink jas. Mokslininkai mano, kad vieną iš šių statybinių blokų užfiksavo Veneros gravitacija ir tapo jos palydovu. Šis įvykis, kaip rodo modeliavimas, galėjo lemti kai kurių Veneros ypatybių, kurios šiandien žinomos mokslininkams, atsiradimą, įskaitant jos sukimosi aplink savo ašį būdo pasikeitimą.

 

Tyrimo autoriai mano, kad pačioje savo egzistavimo pradžioje Venera sukosi aplink savo ašį taip pat, kaip ir kitos planetos. Tačiau palydovo judėjimas sukūrė potvynių ir atoslūgių jėgas, kurios galėjo sulėtinti ir pakeisti Veneros sukimąsi aplink savo ašį, jei palydovas būtų skridęs aplink planetą daugiau nei 10 000 metų.

Tačiau, remiantis modeliavimu, tai sukėlė baisias pasekmes.

Dažnas orbitoje esančios medžiagos susidūrimas su palydovu, potvynio jėgos ir orbitos judėjimas galiausiai priartino šį objektą prie Veneros. Dėl to planetos gravitacija suplėšė palydovą, o jo fragmentai nukrito į Venerą.

 

Tačiau tai nėra vienintelis scenarijus, kodėl Venera aplink savo ašį sukasi kitaip nei kitos planetos. Viena diena Veneroje trunka stulbinančias 243 Žemės dienas, tai yra, planeta per šį ilgą laiką visiškai apsisuka aplink savo ašį. Kiti scenarijai rodo, kad keistas Veneros sukimasis yra susijęs su gravitacine Saulės įtaka, planetos tankios atmosferos įtaka ir netgi stipriu planetinio kūno smūgiu, panašiu į tokį, dėl kurio Uranas skrieja „gulėdamas ant šono“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()