Tikrai nustebsite! Kokia planeta yra arčiausiai Žemės. Atsakymas nėra toks akivaizdus  ()

Atrodo, paprastas klausimas, tačiau nustatyti, kuri planeta yra arčiausiai Žemės, stebėtinai sunku.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei paklausite astronomų, kuri planeta yra arčiausiai Žemės, galite tikėtis gauti vieną paprastą atsakymą. Tačiau iš tikrųjų tokių teisingų atsakymų bus keli. Mokslininkai teigia, kad arčiausiai Žemės bus trys planetos, priklausomai nuo to, kaip suformuluotas klausimas ir kada jis užduotas, rašo „Live Science“.

Paprastas atsakymas į paprastą klausimą

Pasak mokslininkų, atsakę į paprastą klausimą, kuri planeta yra arčiausiai Žemės, gausite vienareikšmišką atsakymą – tai Venera. Arčiausiai mūsų planetos ji yra 38 milijonų km atstumu, ir jokia kita planeta negali būti arčiau. Po to mums artimiausia planeta bus Marsas, kuris prie Žemės gali priartėti beveik 55 mln. km atstumu. Trečioje šio sąrašo vietoje yra Merkurijus, nutolęs nuo Žemės 77 mln. km.

Tačiau mūsų planeta retai būna šalia artimiausio taško bet kuriai iš šių planetų, o visos trys nuolat skrieja aplink Saulę skirtingu greičiu. Tai yra, atstumas tarp Žemės ir šių planetų nuolat kinta.

Kuri planeta dabar yra arčiausiai Žemės?

Jei paklaustumėte astronomų, kuri planeta dabar yra arčiau Žemės, vienareikšmišką atsakymą gauti sunku, nes tokiomis planetomis gali būti ir Merkurijus, ir Venera, ir Marsas. Viskas priklauso nuo to, kur jie yra Žemės atžvilgiu sukimosi aplink Saulę metu.

Pavyzdžiui, jei Venera ir Merkurijus yra tolimiausiame taške nuo Žemės, kitoje Saulės pusėje, o Marsas yra arčiausiai Žemės, tai Raudonoji planeta bus arčiausiai mūsų. Bet jei Marsas yra toliausiai nuo Žemės, o Merkurijus ir Venera yra netoli savo artimiausių taškų Žemei, tada Venera bus artimiausia planeta.

Jei kalbėtume apie 2024 metų sausį, dabar arčiausiai Žemės esanti planeta yra Merkurijus. Tačiau maždaug po 8 mėnesių arčiau mūsų bus Venera, o po 10 – Marsas. Tačiau po 11 mėnesių Venera vėl taps artimiausia mums planeta.

 

Viskas tampa daug įdomiau, kai kalbama apie tai, kuri planeta yra arčiausiai Žemės. Vidutiniškai Venera yra daug arčiau Žemės nei Merkurijus ar Marsas. Vidutinis atstumas nuo antrosios planetos nuo Saulės iki Žemės yra beveik 41,5 mln. km. Merkurijus nuo mūsų yra vidutiniškai nutolęs beveik 92 milijonus km, o Marsas – šiek tiek daugiau nei 78 milijonus km.

Tačiau Tomas Stockmanas iš Los Alamos nacionalinės laboratorijos, JAV, mano, kad šie skaičiavimai yra neteisingi. Jis sako, kad buvo apskaičiuotas vidutinis atstumas tarp kiekvienos planetos orbitos spindulių ir atstumo nuo Saulės. Tačiau šiuose skaičiavimuose neatsižvelgiama į planetų padėtį viena kitos atžvilgiu jų judėjimo orbitoje metu. Šie atstumai rodo, kiek vidutiniškai planetos viena nuo kitos skrieja aplink Saulę.

Tikra arčiausiai Žemės esanti planeta Saulės sistemoje

 

Vietoj to, vidutinius atstumus tarp planetų galima nustatyti apskaičiuojant visus atstumus tarp kiekvieno taško abiejose orbitose, sako Stockmanas. Mokslininkas ir jo kolegos išsiaiškino, kad Venera iš tikrųjų yra vidutiniškai 169,9 mln. km atstumu nuo Žemės, Marsas – 254,4 mln. km, o Merkurijus – tik 155,5 mln. km atstumu.

Pasak Stockmano, remiantis planetų judėjimo Saulės sistemoje modeliavimu per pastaruosius 10 000 metų, Marsas buvo arčiausiai Žemės esanti planeta apie 17 % to laiko, o Venera buvo arčiausiai Žemės esanti planeta maždaug 36 % laiko. Tačiau Merkurijus dažniausiai buvo artimiausia planeta – 47 % laiko. Taigi, vidutiniškai arčiausiai Žemės esanti planeta yra pirmoji planeta nuo Saulės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()