Didžiulis būsimos TKS modulis išsitaškė į skutus. Ekspertai patenkinti. Kokia priežastis (Video)  ()

Sprogimas prilygo 164 dinamito lazdelių panaudojimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinė kosminė stotis (TKS) nustos veikti 2030 m., todėl NASA pakvietė privačias įmones sukurti naują orbitinę stotį.

Viena iš tokių stočių turėtų būti „Orbital Reef“, kurią kuria amerikiečių kompanijos „Sierra Space“ ir „Blue Origin“.

Bendrovė „Sierra Space“ atliko dar vieną būsimos kosminės stoties, pavadintos LIFE, modulio bandymą. Kaip ir ankstesnių bandymų metu, šis modulis buvo susprogdintas. Tačiau jei anksčiau inžinieriai išbandė didelio masto modelių stiprumą, dabar buvo susprogdintas viso dydžio modulio prototipas. Sprogimas prilygo 164 dinamito lazdelių panaudojimui, rašo „Space“.

Dar vienas didžiulio pripučiamo LIFE modulio patvarumo bandymas vyko NASA valdomame Maršalo kosminiame centre, esančiame JAV Alabamos valstijoje. Šis modulis bus naujos kosminės stoties „Orbital Reef“, skirtos pakeisti TKS, dalis. Bandymo metu detonuotas pripučiamas modulis yra 6,2 metro aukščio ir 8,3 metro skersmens ir yra pilnavertis segmento, kurį sudarys būsima orbitinė stotis, prototipas.

Pagrindinis naujojo bandymo, kaip ir visų ankstesnių, tikslas – išbandyti LIFE modulio patvarumą, kad jis atlaikytų kosminės erdvės sąlygas. „Sierra Space“ inžinieriai pumpavo orą į konstrukciją, kol ji sprogo. Tai yra, inžinieriai bandė įvertinti, kokį spaudimą gali atlaikyti būsimas „Orbital Reef“ stoties modulis.

 

Bandymų metu NASA saugumo reikalavimų slenkstis tokioms konstrukcijoms buvo viršytas 27 proc. Tai reiškia, kad prieš sprogdamas modulis atlaikė didžiulį slėgį. Manoma, kad „Sierra Space“ naujoji kosminė stotis po starto gali viršyti TKS dydį, nes gali būti, kad bus sukurti dar didesni moduliai.

Amerikiečių kompanija teigė, kad nepaisant sėkmingo bandymo, panašūs pilno masto būsimos kosminės stoties modulių sprogimai ir toliau vyks. Atliekant naujus bandymus taip pat bus išbandytas konstrukcijos gebėjimas atlaikyti mikrometeoritų poveikį.

 

Šiuo metu nėra tiksliai žinoma, ar „Orbital Reef“ stotis galės pradėti savo darbą iš karto po to, kai 2030 m. bus nutraukta TKS. Praėjusiais metais NASA teigė, kad bendradarbiauja su privačiais rangovais, siekdama užtikrinti, kad bet kokia nauja kosminė stotis būtų pradėta eksploatuoti laiku, kad orbitoje astronautai galėtų gyventi ir dirbti.

NASA šiuo metu finansuoja dviejų būsimų kosminių stočių kūrėjų, kurių vieną sudaro „Blue Origin“ ir „Sierra Space“, o kitą – „Voyager Space“ ir „Northrop Grumman“, darbą. NASA taip pat finansuoja naujų TKS „Axiom Space“ modulių kūrimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(0)
(21)

Komentarai ()