Eros pabaiga. Mirė Marso sraigtasparnis „Ingenuity“! Kas nutiko (Foto, Video)  ()

Marso sraigtasparnis „Ingenuity“ atliko 72 skrydžius Raudonojoje planetoje vietoj planuotų 5. Tačiau paskutinis skrydis buvo ilgos jo istorijos pabaiga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Istorinė „Ingenuity“ sraigtasparnio kelionė Marse baigėsi ir jis daugiau niekada nepakils į ploną Raudonosios planetos atmosferą, kad būtų patikimas „Perseverance“ marsaeigio palydovas tyrinėjant Kraterio ežerą. Marso sraigtasparniui per 72-ąjį skrydį Marse buvo apgadinta viena iš keturių pagrindinio oro sraigto menčių, rašo „Space“.

NASA teigimu, pirmasis pasaulyje orlaivis, skridęs kitoje planetoje, patyrė vienos iš savo rotoriaus menčių žalą ir niekada nebegalės pakilti.

Kaip rodo iš Marso gauti duomenys, sraigtasparnis buvo apgadintas per paskutinį, 72-ąjį skrydį į Marsą, kuris įvyko sausio 18 d. Tada orlaivis pakilo į 12 metrų aukštį, apie 4,5 sekundės pakibo ore, o tada pradėjo leistis. Kai sraigtasparnis „Ingenuity“ buvo 1 metro aukštyje virš Marso paviršiaus, NASA mokslininkai prarado ryšį su juo. Netrukus jis buvo atkurtas ir atrodė, kad viskas klostėsi pagal planą, tačiau vėlesni „Ingenuity“ Žemei perduoti duomenys ir vaizdai parodė, kad įvyko nelaimė.

Mokslininkai vis dar tiria ryšio nutrūkimo ir vienos iš sraigtasparnio rotoriaus menčių pažeidimo priežastis. Manoma, kad rotoriaus geležtė buvo apgadinta sraigtasparnio tūpimo metu. Galbūt NASA niekada nesužinos, kas atsitiko, nes duomenys apie šią sraigtasparnio situaciją nebuvo išsaugoti.

 

Tuo pačiu metu mokslininkai daro prielaidą, kad galėjo būti pažeista net ne viena, o kelios pagrindinio sraigto mentės. Galbūt roveris „Perseverance“, kuris yra netoli „Ingenuity“, artimiausiomis savaitėmis galės priartėti prie nukentėjusio sraigtasparnio ir nufotografuoti jį, tai gali padėti išsiaiškinti situaciją.

 

Sukurtas įrodyti galimybę skristi plonoje Marso atmosferoje, sraigtasparnis „Ingenuity“ pirmąjį skrydį Raudonojoje planetoje atliko 2021 m. balandžio 19 d. 1,8 kg sveriantis sraigtasparnis turėjo atlikti tik penkis skrydžius ir tuo jo misija turėjo baigtis. Tačiau mokslininkai nusprendė tęsti „Ingenuity“ misiją ir ji pradėjo padėti „Perseverance“ marsaeigiui rasti saugiausius būdus judėti ežero krateryje, kur prieš milijardus metų vanduo buvo skysto pavidalo.

 

Per beveik 3 metus trukusių skrydžių Marse „Ingenuity“ įveikė 14 kartų didesnį atstumą ir išbuvo ore 33 kartus ilgiau, nei planavo mokslininkai. Šis orlaivis Marse atliko stulbinančius 72 skrydžius ir viršijo drąsiausius mokslininkų lūkesčius.

 

 

Iš pradžių planuota, kad sraigtasparnis Marse skris 30 dienų, tačiau galiausiai Raudonojoje planetoje jis skrido 2 metus ir 9 mėnesius. Per šį laiką „Ingenuity“ Marse įveikė 17,7 km atstumą, o bendras laikas, praleistas ore Raudonojoje planetoje, buvo 129 minutės.

Nors „Ingenuity“ misija baigėsi, NASA inžinieriai jau dirba kurdami naujos kartos orlaivius skrydžiams į Marsą, remdamiesi iš jo skrydžių gautais duomenimis. Yra žinoma, kad 2 iš šių naujų sraigtasparnių artėjant dešimtmečio pabaigai skris į Marsą, kad padėtų „Perseverance“ marsaeigiui į paskirties vietą pristatyti kapsules su vietinių uolienų pavyzdžiais. Čia bus nusileidimo modulis su nedidele raketa, kuri kapsules iškels į Marso orbitą ir perkels į erdvėlaivį, kuris jau pristatys pavyzdžius į Žemę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(1)
(17)

Komentarai ()