Savaitgalį sulauksime kosminio svečio. Stebėkite tiesioginę transliaciją (Video)  ()

Nedidelė kosminė uoliena, vadinama 2024 BJ, netrukus praskries pro Žemę ir Mėnulį. Šis kosminis kūnas buvo atrastas tik praėjusią savaitę, sausio 17 d. – o prie mūsų planetos priartės šeštadienį, sausio 27 d. Apskaičiuota, kad objektas yra 25 metrų skersmens ir yra vienas iš arti žemės esančių objektų (angl. near earth object).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors kosminiu požiūriu praskriejimas yra artimas, 2024 BJ skries už 353 000 kilometrų. Tai sudaro 92 proc. vidutinio atstumo tarp Žemės ir Mėnulio. Objektas pirmą kartą priartės prie Mėnulio apie 16 val. Lietuvos laiku, o po maždaug po trijų su puse valandos pasieks artimiausią atstumą su Žeme. Vaizdo tiesioginę transliaciją organizuoja projektas „The Virtual Telescope Project“.

2024 BJ yra viena iš 158 naujų kosminių uolienų, aptiktų nuo metų pradžios – ir viena iš 119 „Apollo“ tipo uolienų. Tai objektai, kurie kerta Žemės orbitą artimiausiame Saulės taške, tačiau jų orbita tęsiasi gerokai toliau. Tiesą sakant, 2024 BJ yra šiek tiek arčiau Saulės nei mūsų planeta – tačiau vėliau jo trajektorija tęsiasi gerokai toliau už Marso orbitą.

Žmonėms vis geriau sekasi iš anksto aptikti potencialiai pavojingus asteroidus prieš jiems dar priartėjant – nors kartais įspėjimai gaunami likus vos kelioms minutėms iki jų atsiradimo. Šį savaitgalį buvo pateikta prognozė, kad virš Vokietijos į atmosferą įskries meteoras – ir tai buvo tik aštuntas kartas, kai tokia prognozė buvo savalaikė bei išsipildė, rašo „IFL Science“.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(2)
(10)

Komentarai ()