Nepanašus į nieką kitą Saulės sistemoje. Pasigrožėkite Nakties labirintu (Foto, Video)  ()

Noctis Labyrinthus (liet. Nakties labirintas) nepanašus į nieką kitą Saulės sistemoje. Tai – maždaug 1190 km ilgio, 30 km pločio ir 6 km gylio Marso plyšių slėnio regionas, nusėtas smėlio kopų, kanjonų ir nuošliaužų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusią savaitę Europos kosmoso agentūros (EKA) paskelbta nauja nuotrauka gauta iš EKA kosminio aparato „Mars Express“, kuris skrieja aplink Raudonąją planetą nuo 2003 m. gruodžio, surinktų duomenų. 2023 m. spalį EKA paskelbė to paties regiono apžvalginį vaizdo įrašą, kuriame naudojant „Mars Express“ vaizdus ir topografinius duomenis kraštovaizdis atkurtas 3D formatu.

Naujajame vaizde vis dar matyti pirminis paviršiaus lygis – nors didelė dalis grunto erodavusi. Taip yra todėl, kad dėl vulkanizmo paviršius išsitempė į viršų, plonindamas planetos plutą ir formuodamas plyšius.

 

Noctis Labyrinthus yra tarp vakarinio Valles Marineris pakraščio – plačios kanjonų sistemos, vadinamos Marso Didžiuoju kanjonu, ir Tharsis – didžiausio Marso vulkaninio regiono, kuriame yra 12 didelių ugnikalnių.

Per beveik 20 tyrimų metų „Mars Express“ pateikė įspūdingų Raudonosios planetos vaizdų ir identifikavo vandens istoriją jos paviršiuje, taip pateikdamas įrodymų, kad Marse kadaise buvo gyvybei tinkamos aplinkos sąlygos.

Marsą galima pamatyti danguje prieš pat saulėtekį, tačiau ryškiausiai planeta atrodo prieš pat opoziciją, kai ji yra arčiausiai Žemės. Tai įvyksta kas 26 mėnesius ir kitą kartą įvyks 2025 m. sausio 15 d., rašo „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()