Branduolinė energija Mėnulyje. NASA baigia pirmąjį naujojo reaktoriaus etapą. Kas žinoma  ()

NASA planuoja kito dešimtmečio pradžioje į Mėnulį nusiųsti branduolinį reaktorių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV kosmoso agentūra pasirašė sutartis su trimis privačiais rangovais Mėnulyje pastatyti branduolinį reaktorių, kuris gamins elektrą per ilgą Mėnulio naktį, rašo „Space“.

NASA baigia pirmąjį naujo branduolinio reaktoriaus, skirto naudoti Mėnulyje, projektavimo etapą. Jis turėtų aprūpinti astronautus elektra per Mėnulio naktį, kuri trunka 14 Žemės dienų. Toks branduolinis reaktorius turėtų atlikti svarbiausią vaidmenį „Artemis“ programoje, kuria siekiama užtikrinti ilgalaikį žmogaus buvimą Žemės palydove.

Dar 2022 m. NASA kartu su JAV Energetikos departamentu pasirašė sutartis su trimis privačiais rangovais „Lockheed Martin“, „Westinghouse“ ir bendra „Intuitive Machines“ ir „X-Energy“ įmone, kad sukurtų branduolinį reaktorių, kuris veiktų Mėnulyje.

Pirmajame projektavimo etape NASA rangovai turėjo pateikti pradinius reaktoriaus projektus, jo kūrimo grafiką ir visas išlaidas. Manoma, kad tokie branduoliniai reaktoriai padės išlaikyti ilgalaikį žmogaus buvimą Mėnulyje mažiausiai 10 metų.

Mėnulyje diena ir naktis trunka maždaug 14 Žemės dienų, o tai reiškia, kad per ilgą Mėnulio naktį astronautai neturės galimybės gauti saulės energijos. Taigi geriausias šios problemos sprendimas yra atominiai reaktoriai, kurie gamins elektrą.

 

NASA planuoja iš pradžių vieną tokį ne sunkesnį kaip 6 tonas sveriantį, su mažai prisodrintu uranu ir 40 kW galios, reaktorių pastatyti Pietų Mėnulio ašigalyje, kur 2026 metais nusileis astronautai. Tuomet čia planuojama sukurti nuolatinę bazę. Ši vieta pasirinkta neatsitiktinai, nes šiame regione nuolat užtemdytuose krateriuose yra vandens ledo. Iš jo galima išgauti vandenį, kuris taip pat taps deguonies ir vandenilio šaltiniu. Kalbant apie 40 kW galią, tai JAV toks elektros kiekis gali aprūpinti 33 namų ūkius.

Šiuo metu baigiamas pirmasis Mėnulio branduolinio reaktoriaus kūrimo projekto etapas, po kurio NASA išnagrinės projektavimo rezultatus ir pasirinks, kuriam projektui bus skiriamas tolesnis finansavimas antrojo kūrimo etapo metu. Galbūt tai bus visi trys projektai. Antrasis plėtros etapas numatytas 2025 m., kai rangovai pristatys baigtą Mėnulio branduolinio reaktoriaus projektą.

 

Remiantis NASA pranešimu, baigtą branduolinį reaktorių planuojama pristatyti į Mėnulį 2030-ųjų pradžioje. Tai vienas iš kelių Amerikos kosmoso agentūros projektų įgyvendinant branduolines technologijas kosmose.

NASA ir „Lockheed Martin“ taip pat kuria naują erdvėlaivį su branduoliniu varikliu, kurį planuoja išsiųsti į kosmosą 2026 m. Manoma, kad šis erdvėlaivis leis gerokai sutrumpinti skrydžio į Mėnulį ir Marsą laiką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(1)
(16)

Komentarai ()