Kokia kalba bendraus Marso ir Mėnulio kolonijų gyventojai. Ar sugebėsime juos suprasti  ()

Tyrėjai numatė, kaip kalbos vystysis už Žemės ribų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas klausimas, susijęs su kolonijomis Marse ir Mėnulyje, ilgą laiką buvo užmirštas: kokia kalba ir su kokiu akcentu kalbės būsimieji kolonistai, rašo „Live Science“.

Kiekvienas žmogus Žemėje kalba su tam tikru akcentu, nesvarbu, ar jis tai supranta, ar ne. Esami akcentai gali būti priskirti tam tikram laikui, vietai, kalbai ir žmonių grupei Žemėje. Tačiau atsiradus nežemiškoms kolonijoms, kyla klausimas, kaip kalbės būsimieji kolonistai.

„Dėl mėgdžiojimo atsiranda naujų akcentų įvairiose kalbų grupėse. Mes prisimename tariamus garsus ir žodžius, kurie turi įtakos tam, kaip kalbėsime ateityje. Tokie pokyčiai vyksta pasąmoningai, kai ilgą laiką bendraujame su žmonėmis, kurių akcentas skiriasi nuo mūsų“, – sako Jonathanas Harringtonas, Miuncheno universiteto Fonetikos ir kalbos apdorojimo instituto direktorius.

Kai žmonės su skirtingais akcentais atsidurs atskirti nuo likusio pasaulio, grupė ims mėgdžioti vienas kitą. Taip atsiranda naujas esamų akcentų mišinys. Procesas gali vykti labai greitai, ypač kai kalbama apie mažas grupes, sako Harringtonas.

Mokslininkas vadovavo tyrimui, kurio metu buvo analizuojami 11 mokslininkų, kurie vieną žiemą praleido izoliuoti Antarktidos laboratorijoje, fonetiniai pokyčiai. Grupėje buvo 7 žmonės iš Anglijos, vienas iš JAV šiaurės vakarų, vienas iš Vokietijos ir vienas iš Islandijos.

Eksperimentas parodė, kad fonetiniai pokyčiai buvo kiekviename grupės naryje, ir apskritai grupė kai kuriuos garsus pradėjo tarti skirtingai ir naudoti skirtingas kalbos aparato dalis šiems garsams tarti. Tai buvo pirmieji naujo akcento formavimosi ženklai.

 

„Būtent taip nutinka bet kurioje aplinkoje, kurioje žmonės ilgą laiką yra izoliuoti, tiek Antarktidoje, tiek kosmose. Pastaruoju atveju akcentų pokyčiai įvyks dar greičiau, nes kontaktas su namais bus dar sunkesnis“, – pažymi Haringtonas.

Marse ar Mėnulyje kolonistai per kelis mėnesius gali nesąmoningai pradėti kurti garsinius akcento pokyčius. Šis teiginys ypač aktualus Marse, kur dėl 20 minučių vėlavimo susisiekimas su žmonėmis Žemėje bus dar sunkesnis.

Tačiau norint pasireikšti unikaliems ir stabiliems akcentams, kolonija turi būti pakankamai didelė. Kolonijos gyventojai turi daugintis, kad naują akcentą perduotų kitoms kartoms.

Jei į koloniją būtų įtraukti nauji nariai ankstyvosiose gyvenvietės stadijose, jie galėtų pakeisti akcento raidos trajektoriją. Tačiau kai kolonijos akcentas bus visiškai suformuotas, naujieji kolonistai neturės didelės įtakos, o pakeis savo tarimą.

 

Anot mokslininko, bet kokius naujus akcentus kosminėse kolonijose lems labiausiai paplitęs akcentas grupėje. Pavyzdžiui, australų akcentas daugeliu atžvilgių panašus į Londono „Cockney“, nes pirmieji naujakuriai buvo būtent šio akcento nešėjai.

Jei būsimas kolonijas Marse ir Mėnulyje apgyvendins grupės, kurios bus skirtingų akcentų nešiotojai, tai greičiausiai kolonizatoriai sukurs skirtingus akcentus. Įvairūs aplinkos veiksniai Mėnulyje ir Marse greičiausiai neturės pastebimos įtakos žmogaus tarčiai.

Sunku nuspėti, kokia kalba kalbės kolonistai, nežinant, kurios tautybės bus pirmieji naujakuriai. Tačiau kai bus pasirinkti kolonistai, mokslas galės tiksliai numatyti, kaip akcentai vystysis už Žemės ribų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()